Museet vill ha din gamla adventsstjärna

Foto: mostphotos/jagen51

Har du någon gammal stjärna liggandes på vinden men som kan komma till nytta?

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Det är Hallands kulturhistoriska museum som nu är på jakt efter både nya och gamla adventsstjärnor. Om du är tidig med att plocka fram julpyntslådan så kan det vara läge att även ta en rensning och se om du kan göra dig av med en adventsstjärna i. Museet vill ha alla typer av stjärnor, gjorda av exempelvis papp, halm, spån, näver, trä, plåt och plast från hela 1900-talet fram till idag. Christina Andersson-Wiking, 1:e antikvarie på Hallands kulturhistoriska museum sysslar mycket med traditioner och mångfald av olika material.

– Vi har två riktigt stora ytor som vi ska försöka fylla. Nu vill vi ha allt från de allra äldsta stjärnorna i papper fram till dagens plast- eller neonstjärnor. Sedan kommer vi att sortera i detta. Vi ser gärna att man skänker och ger bort en stjärna som man inte vill sätta upp igen. Kanske har man en skamfilad från 50-talet att skänka?, säger Christina Andersson-Wiking.

Museets tanke är att samla in julstjärnorna till en temautställning som startar på Julmarknaden andra december 2018 och visas fram till den 13 januari 2019. Julmarknaden har temat "I ljusets tecken" i år och detta kommer bland annat att synas i exposén av julstjärnor.

– Vi vill visa hur traditionerna hela tiden förändras. Det är roligt att vi kan peka på det i utställningar. Vi vill lyfta ljuset i den här utställningen och lysa upp mörkret. Utställningen blir i samband med julmarknaden men museet är öppet över jul och nyår så det här blir ett passande inslag, säger Christina Andersson-Wiking.

Museet vill ha julstjärnan som gåva och för användning i denna utställning, men ett urval kan sedan hamna i museets samlingar och då kommer de att kontakta givaren för mer information. Alla som lämnar en stjärna får ett symboliskt tack i form av en fribiljett till årets julmarknad.

– Jag tycker att det här visar på att alla våra jultraditioner är i någon sorts stor förändring. För 40 år sedan så hade man en stjärna eller en julstake. I dag har man i alla fönster, säger Christina Andersson-Wiking.

Adventsstjärnorna kan lämnas in till museet under vecka 45 och 46, tisdag till fredag mellan klockan 10 till 16, samt lördag till söndag klockan 12 till 16. Befinner man sig långt bort går det bra att skicka stjärnan på post. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar