Laddar

MMA Varberg storsatsar för den lokala kampsporten

"Man vill ju bredda idrotten i Varberg och då måste det finnas fler alternativ", säger Mattias Degermo.

delningar

MMA Varberg, tidigare under namnet Shoot VBG, har varit aktiva i stan sedan början av 2000-talet. Men för två, tre år sedan började det hända grejer för föreningen. Hösten 2015 flyttade de in i deras nuvarande lokal som nu ska rivas och byggas om till bostadsrätter. Efter att ha besökt runt 25 lokaler har de äntligen fått kontrakt till en ny anläggning som ska invigas i februari 2018.

– Vi skrev kontraktet redan för ett år sedan till den nya lokalen på Härdgatan 19. Sedan har vi vetat om att vi behöver göra ombyggnationer och bland annat installera nytt ventilationssystem så att lokalen ska kunna ta upp emot en 40 till 50 personer. Men det är fantastiskt roligt, säger Mattias Degermo, styrelsemedlem och vice ordförande för MMA Varberg.

– Vi hoppas med den nya lokalen kunna bidra med stabilitet inom sporten. Att just ha en lokal där vi kan växa under lång tid utan att känna stress över att vi exempelvis behöver flytta. Eftersom den lokalen vi är just nu ska rivas har det ju varit stressigt att ha i ryggen. Så i och med vår nya lokal vill vi kunna börja fokusera på föreningslivet, fortsätter Mattias Degermo.

Idag har föreningen runt 65 medlemmar och har satt som mål växa till 100, men enligt Mattias Degermo är just den biten ingen brådska.

– Vi vill såklart växa men då i en lagom takt. Just för att bevara känslan av en genuin klubb och eftersom vi vill ha ett bra medlemsunderlag, säger han.

Föreningen MMA Varberg är kopplade MMA-förbundet, BJJ-förbundet och Svenska Submission Wrestling-förbundet. Men för dem ligger fokuset framförallt på Brasiliansk Jiu Jitsu. En allt växande sport i popularitet som de tog till staden 2015.

– Sporten är bra på det viset att man kan gradera och levla på ett sätt. Man börjar med vitt och så kan man komma upp till svart bälte. Sedan finns det även högre ranger efter svart men då måste man träna i väldigt många år, men det är mer som en hedersgrej.

Deras nya kampsportslokal på 250 kvadratmeter, som kommer ha öppet hus i och med invigningen i februari, fick ett stöd av kultur- och fritidsförvaltningen på 150 tusen kronor och ett av idrottsförbundet på 200 tusen kronor för att ställa i ordning träningslokalen. Pengarna kommer enligt Mattias att användas för att sätta en bra stomme och säker inre miljö i själva anläggningen.

– Det är ganska känt att det är lokalbrist i Varberg och vi tycker att det skulle satsas mer inom alternativa idrottsgrenar. Man kan förstå att det är mycket fokus på alla de stora sporterna som fotboll men man vill ju bredda idrotten i Varberg och då måste det finnas fler alternativ.

– Många söker sig till oss efter att ha utövat lagidrotter eftersom vi är mer en gruppidrott. Det är en individuell sport men man tränar i grupp och går uppåt som individuell i sin gren.

Att sporten just är en kampsport ska inte behöva avskräcka någon berättar Mattias. Just eftersom det är så mycket mer man får ut av sporten.

– Jag skulle rekommendera sporten för alla som har för mycket energi eller för de som vill få tillbaka energin. Dörren står öppen får alla som vill komma och pröva och ge sporten en bra chans.

– Det är en bra helhetsträning så man slipper lösa massa dyra gymkort, men framförallt ger det en gemenskap som man får på köpet. Det blir socialt, terapeutiskt och fungerar även som en bra tapkran för stress. Man sover väldigt gott om kvällarna, säger Mattias Degermo.