Miljötänket växer på Blomsterdekoratören: "En självklarhet"

Den prisade företagaren delar med sig av sina tips.

delningar

Marinette Månsson, 30, och hennes företag Blomsterdekoratören vann priset "Årets Unga Företagare 2018" på VarbergsGalan i höstas. Motiveringen löd:

"Vatten är naturens kraftfullaste resurs. Det bryter ner och bygger upp, det ger liv åt stort och smått. Det får en späd planta att bryta igenom den hårdaste asfalt. Men Årets Unga företagare är inte ett ”glas vatten”. Med stor kreativitet, vågade cross-over-grepp, färgglädje och entusiasm har en liten planta blivit allt mer synlig i Varbergs stenöken. För en maskrosmänniska överraskar alltid med att lyckas mot tuffa odds."

- Det var jätteroligt och fantastisk. Jag blev ganska chockad och nu är vi framförallt väldigt stolta över att vi når ut. Vi har lyckats med en del av vår vision, att sprida det vi älskar mest av allt. Och det är väldigt motiverande, det gör att man verkligen vill fortsätta att utvecklas, säger Marinette om vinsten.

Företaget startade när Marinette var 26 år gammal och två år senare öppnades butiken Blomsterdekoratören i centrala Varberg. Idén kom redan under gymnasiet, när Marinette läste floristutbildningen på Munkagårdsgymnasiet.

- Vi är väldigt nischade dels på att våra buketter har annorlunda växter, och sedan försöker vi verkligen stötta det lokala hantverket. I butiken kan man finna produkter från lokala hantverkare - handgjorda tvålar, keramik och posters.

Blomsterdekoratören har dessutom siktet på att arbeta så miljömedvetet och hållbart som möjligt. Bland annat använder de papperspåsar istället för plast, hämtar dekoration från naturen, köper växter från lokala odlare och återanvänder vattnet från vaserna till de övriga växterna.

- Alla måste bidra med sitt, det gäller både privat och i arbetslivet. Jag har tyckt att det känns som en självklarhet att försöka arbeta hållbart. Det blir en form av en kreativ process, att fundera över hur vi kan återanvända så mycket som möjligt av materialet och minska svinnet.

Marinette har märkt att fler kunder vågat sig in på Blomsterdekoratören efter priset på VarbergsGalan. Framtidsplanerna är att fortsätta vara kreativa, nytänkande och inspirerande mot kunderna, förklarar hon. 

- Det är viktigt att inte glömma bort att stötta den lokala handeln om man vill ha kvar småbutikerna i stan. Det är så lätt att glömma bort det och ta alla för givet. Men det är lite som ett förhållande, man måste jobba på det, avslutar Marinette.

FAKTA

Marinettes miljötips:

- När det gäller vatten till blommor: Det finns många små vardagsknep. Man kan ha en skål eller bringare i duschen som samlar vatten. Vatten från karaffer, dricksglas och sportflaskor som är halvdruckna går jättebra att vattna blommorna med eller hälla över till en vattenkanna.

- Tänk på att köpa hållbart (när det gäller till exempel krukor), istället för billigare trendflugor som man tröttnar på och vill byta ut om ett halvår.

- Stöd de lokala odlarna. Det kan vara lätt att frossa i till exempel tulpaner som kostar 10-15 kronor bunten från Holland, som slukat hur mycket vatten som helst. Ställ gärna lite frågor till den du handlar av. Det borde vara lika självklart att välja när-och lokalproducerat (och i den mån det går ekologiskt) när det gäller växter som när du handlar kläder eller frukt och grönt.

- Tänk till en extra gång, den tanken kan göra väldigt mycket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar