Laddar

Luis botade depressionen med videorecensioner: “Jag gör det för din skull”

Likt sin idol Batman lever även Luis Boström ett dubbelliv. Byggarbetare på dagen och filmrecensent om nätterna.

delningar

36-åriga varbergaren Luis Boström fick en dag nog på lokaltidningens filmrecensioner då han tyckte de avslöjade alldeles för mycket. Eftersom han inte själv ville skriva filmrecensioner började han då att studera recensenter som istället använde sig av rörlig bild.

Så med ett stort filmintresse i bagaget bestämde Luis sig för att göra sin alldeles egna grej. Och i snart tre år har han nu spoilerfritt recenserat allt från biofilmer, independentfilmer och kortfilmer på sin Youtube-kanal Luis Recenserar.

– Jag började sakta med att bara prova mig fram. Och min tanke var att jag skulle skilja mig från de andra på Youtube genom att göra recensionerna på svenska. Och det är så jag har gjort fram till nu, säger Luis Boström.

Men det hela har även en mörk sida. Efter en tidigare svår relation som gick isär för fyra, fem år sedan hamnade Luis i en djup depression. Att studera andra filmrecensenter på Youtube blev då hans räddning.

– Det var det enda stället där jag kände att jag kunde vara mig själv. Jag har alltid älskat film och tittat mycket på det men ville lära mig lite mer om hur de görs, är uppbyggda och så vidare.

– Det inspirerade mig till att vilja göra någonting själv. Det var också då som jag började med att prova mig fram och kunde då lägga allt mitt fokus på film istället. Det blev som en sorts terapi vilket gjorde att jag till slut tog mig igenom depressionen. Och sedan dess har det hela bara löpt på.

Idag har han publicerat över 180 klipp på sin Youtube-kanal och lockat till sig en skara följare. Och i hopp om att kunna expandera började han för cirka två månader sedan med att även göra filmrecensioner på engelska. Något som gjort att han fått förfrågningar från olika regissörer, både från Sverige och från utlandet, för att recensera deras filmer.

– Men jag är noga med att ge en ärlig recension. Det handlar om att man ska kunna välja rätt film när man går på bio för att optimera upplevelsen. Det går en del bra filmer men sedan går det även mycket skit också och då tycker jag inte man ska slösa sina pengar på skräp.

 

Foto: Dennis Johansson

Det var på så sätt Luis slogan ”Jag gör det för din skull” växte fram. För ännu är hans recenserande bara en hobby. Han får inga pengar för att recensera utan de sponsorer han har i dagsläget är gratis biovisningar på Bio Capitol i Varberg, pressvisningar från SF Bio i Göteborg och UIP och Sony Pictures som skickar honom filmer att recensera eller tävla ut.

Biovisningarna i Varberg är dock något som, enligt han själv, gjort honom en aning bortskämd.

– När såg jag filmen ”Split” gjorde jag det med andra i salongen. Där satt det ett gäng tonårstjejer som höll på med sina mobiler och pratade med varandra. Då tänkte jag bara ”men fan håll käften”.

– Så ibland hatar jag folk på bio men det är väl för att man är van att sitta helt ensam i salongerna. Men det är också schysst att ha den möjligheten som jag har vilket jag är tacksam för.

 

Foto: Dennis Johansson

Nere i hans källare, eller så kallade ”Batcave” spelar han in alla sina videorecensioner. Och förutom att även recensera på engelska adderar han en personlig touch genom att till och från spela in egna kortfilmer. Något han fått väldigt bra respons på från sina tittare.

– När det går försöker jag göra som ett litet roligt intro som har med filmen som jag recenserar att göra. Detta gör jag för att det just ska bli lite mer personligt och för att bjuda på mig själv.

Kortfilmerna är som ett litet steg mot hans slutgiltiga dröm, att få jobba med film. För nu till sommaren kommer han även att spela in sin första riktiga kortfilm.

– Jag har planerat det hela rätt länge nu. Jag har skrivit manus till filmen, kommer producera och regissera den själv och har min skådespelerska som jag ska filma.

– Sedan ska jag även göra en musikvideo till en kompis och prova mig fram för att se vad jag kan skapa kreativt. Jag har även flera andra manus färdiga som jag hoppas kunna förverkliga i framtiden. Så jag har en del projekt på gång och fler ska det bli.

Relaterade artiklar