LISTA: Thailändsk kyckling och irländsk ko – detta innehåller din färdigmat

Foto: Mostphotos/Doug Olson.

Här är matproducenterna som är bäst – och sämst på svenska råvaror.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Vi har nog alla stått i affären en sen kväll och vandrat fram och tillbaka vid frysmatsavdelningen, för trötta för att orka laga middag.

Det finns i dag en mängd olika maträtter att välja på, men hur mycket av råvarorna kommer egentligen från Sverige?

Tidningen Land har undersökt flera av de största färdigmatsföretagen i Sverige för att se matens ursprung.

Findus färdigrätter innehåller nötkött från Irland och kyckling från Thailand. Grönsakernas ursprung varierar, men ärtorna kommer ofta från England och brytbönorna från Frankrike, Holland och Belgien.

– Det stämmer att vi i dagsläget inte har svenska råvaror i vår färdigmat, men vi har andra produkter i vårt sortiment som är svenska, till exempel vår Ebba-ärta som är odlad i Sverige, samt våra bullar, som är bakade i Sverige med svenska råvaror. Vi köper våra råvaror från de länder och leverantörer som har bäst kvalitet, som kan leverera de mängder vi behöver och som kan leva upp till våra hållbarhetskrav, säger Emma Pålsson, marketing director på Findus till tidningen.

Felix som ägs av Orkla AB har fler färdigrätter med svenskt ursprung, men kycklingen är inte alltid svensk.

– 93 procent av våra produkter är tillagade i Sverige och vi strävar efter att använda lokala råvaror i våra produkter. Just nu är kyckling, skinka och bacon svenskt och konsumenter kan alltid kontakta vår konsumentkontakt för information om ursprung om det inte står på förpackningen. Men vi är beroende av att leverantörer kan ge oss konkurrenskraftiga priser och stabila leveranser, säger Cecilia Franck, presschef på Orkla till Land.

Varken Coop eller ICA:s frysmat har heller särskilt mycket svenskt ursprung på råvarorna. Även om man säger sig eftersträva att ha svenska råvaror i produkterna i så stor utsträckning som möjligt, svarar båda företagen att det ibland inte går att få tag på en råvara under en viss tid på året, eller att det inte finns svenska produktionsmöjligheter som uppfyller företagskraven.

Enligt Viktoria Östlund, expert på nöt och lamm hos LRF Kött, är det positivt att färdigrätters ursprung undersöks.

– Här finns en stor del anonymt kött som ofta är importerat. Sveriges bönder levererar gärna produkter till färdigrätter, uppfött med djuromsorg i världsklass och EU:s lägsta antibiotikaförbrukning, säger hon till Land.

FAKTA

Så mycket är svenskt hos frysmatsjättarna:

Findus: Ingenting.

Felix: Kyckling, skinka och bacon i pajer och de exotiska rätterna är svenska. Krögarpytten innehåller kött och potatis från Sverige.

ICA: Svenskt kött i lasagne. Fiskgratängerna har svenskt potatismos.

Coop: Kyckling & baconpaj.

Källa: Land.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar