LISTA: Sju viktiga saker att tänka på inför Black Friday

Foto: Mostphotos/ corepics, ifeelstock

Du kan spara massor av pengar på Black Friday-rean, men se upp så att du inte blir lurad. Här listas tipsen inför din shoppingrunda.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Fredagen den 23 november är det dags för Black Friday - en av årets största shoppingdagar. Många butiker och kedjor satsar på att pressa ner priserna på alla möjliga varor. Men det går också att bli lurad och därför är det viktigt att ha is i magen, planera inköpen och inte ta för impulsiva shoppingbeslut.

Den amerikanska traditionen med Black Friday är numera stark. Den stora shoppingdagen omsätter motsvarande 65 miljarder kronor på andra sidan Atlanten, men även i Sverige har handeln ökat.

Det är lätt att hamna i shoppingfällan bland alla sänkta priser under Black Friday och köpa mer än vad du egentligen har råd med eller faktiskt behöver. Därför har Expressen listat sju tips att tänka på innan du börjar handa.

Tips 1: Sätt en budget

Det är lätt att handla för mycket enbart för att det är nedsatta priser. Bestäm dig för en budget innan du börjar handla, och glöm inte att novemberlönen ska räcka till julmat och julklappar. Kanske kan du handla julklapparna på Black Friday och slå två flugor i en smäll?

Tips 2: Bestäm dig för vad du ska köpa

Shoppa inte enbart för att det är billigt. Köp det du verkligen behöver och vill ha. Det går då att göra riktiga fynd, istället för att kasta bort stora summor pengar på varor som du ångrar i efterhand. Finns inte kläderna i din rätta storlek eller färgen du passar bäst i - köp dem då inte, trots att de kostar minimalt med pengar på rean. Det kan vara lockande att köpa en ny tv som är på 70-procents rea, men har du redan precis köpt en ny kanske det inte är vad du behöver.

Tips 3: Missa inte 40-regeln

Framförallt är Black Friday elektronikprodukternas dag och det är ofta ordentliga prissänkningar på tv-apparater, mobiler, köksmaskiner, med mera. Men föredrar du att shoppa kläder är 40-regeln bra att hålla i bakhuvudet. Satsa då på att köpa skor, accessoarer och kläder som är prissänkta med minst 40 procent.

Tips 4: Tänk på avgifter när du handlar från utlandet

Shoppar du online från utlandet är det viktigt att tänka på de högre fraktavgifter, tull och moms som tillkommer - och att det kan dessutom dröja länge innan ditt paket kommer fram. Inom EU- eller EES-området är det inga avgifter, men kommer ett paket från ett land utanför området och är värt mer än 1500 kronor är avgiften 150 kronor och då betalar du även tull och moms. Ett paket för under 1500 kronor kostar 75 kronor i administrativ avgift plus moms.

Tips 5: Håll koll på prisutvecklingen

Mycket av det som säljs på rea under Black Friday har faktiskt fått ordentliga prissänkningar. Prisjämförelsesajter som prisjakt.se och pricerunner.se visar inte bara se vilka butiker som har de lägsta priserna på produkten du är intresserad av, men också hur priset förändras på varan.

Tips 6: Håll koll på dina favoritbutiker

Vissa butiker startar sin onlinerea redan vid midnatt natten mellan torsdag och fredag och lägger ut nya produkter till sänkta priser varje timme. Glöm inte att uppdatera sidan så att du inte missar nya erbjudanden.

Tips 7: Gå inte på reabluffen

Ibland dyker det upp priserbjudanden som bara varar några minuter och plötsligt hamnar du i en situation då du måste bestämma dig snabbt. Det som händer då är att de stressar dig till ett ogenomtänkt beslut. Fall inte för det knepet. När det handlar om rea kanske inte allt alltid är så bra som det verkar? Ha is i magen, se över priset, fundera över om du behöver varan och tänk på att konsumtionen påverkar miljön negativt.

FAKTA

Black Fridays historia:

I USA kallas den dag som infaller dagen efter Thanksgiving för Black Friday. Dagen har blivit till en hel helg, Black Weekend. Den följs av Cyber Monday, för alla som shoppar på nätet. Det är dock inte ovanligt att Black Friday håller på en hel vecka och är USAs största shopping- och readag. Tillsammans med Cyber Monday tre dagar senare markerar Black Friday startskottet på julhandeln och många amerikaner börjar då juldekorera och shoppa.

Butiker och kedjor har lockat med kraftigt prissänkta produkter och erbjudanden och köerna har varit långa utanför varuhusen. Denna fredag har vuxit sig så pass stor på andra sidan Atlanten att det är den absolut största shoppingdagen med en omsättning på omkring 65 miljarder på en enda dag för handeln. Omkring 2010 tog Black Friday steget utanför USAs gränser och har nu blivit ett globalt fenomen. I dag är det en shoppingdag som finns över nästan hela världen och inte minst i Sverige.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar