Läkare fördröjde diabetesdiagnos - med tre år

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot en läkare i Halland.

delningar

En patient gick med kraftigt höjda blodsockervärden under en längre period. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot den läkare som inte agerat på de avvikande provresultaten, efter att patienten diagnostiseras med diabetes tre år senare.

Det var år 2014 som en patient i 70-års åldern sökte vård på en vårdcentral i Falkenberg, på grund av diffusa bukbesvär. Patienten fick genomföra en provtagning, där svaren visade kraftigt höjda blodsockervärden.

Men trots att läkaren på vårdcentralen signerat de avvikande provsvaren, vidtogs inga åtgärden eller anteckningar om avvikelsen. Patienten fick inte heller något svar efter provtagningen.

År 2016 kom patienten tillbaka till samma läkare med nya smärtor. Patienten fick läkemedel utskrivet, blev remitterad till en arbets-EKG på sjukhuset och en fick ny provtagning. Provresultatet visade fortfarande på kraftigt höjda blodsockervärden, men även vid det tillfället signerades provresultatet av läkaren utan att kontakta patienten eller vidta några åtgärder.

Det var inte förrän patienten genomfört sitt remitterade besök på Hallands Sjukhus i Halmstad år 2017, som läkaren på sjukhuset beställde ytterligare provtagning. Den nya provtagningen skedde på vårdcentralen i Falkenberg, där en jourläkare akut fick hänvisa patienten till medicinakuten i Halmstad. På sjukhuset konstaterades att patienten led av diabetes typ 2.

Efter att ha orsakat en fördröjning på tre år för patientens diagnos, riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu kritik mot läkaren. Läkaren själv medger bristerna och beklagar det inträffade. Läkaren hävdar också att vårdcentralens bristande sätt att organisera bidrog till händelsen, samt att dessa brister det påverkat både hälsa och arbetsförhållande negativt. Läkaren avslutade sin anställning på vårdcentralen 2017 och medger att han nu arbetar i en väl fungerande verksamhet och mår bra.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar