Kvinna blev gravid trots användande av p-app

Mostphotos/Oleg Mikhaylov

Nu anmäls det av Kvinnohälsovården i Varberg. Vad tycker du om en preventivmedelsapp som skydd mot graviditet?

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

En kvinna i Halland blev gravid trots att hon använde en preventivmedelsapp. Denna oönskade bieffekt anmäler nu Kvinnohälsovården i Varberg till Läkemedelsverket i en så kallad biverkningsrapport.

En preventivmedelsapp strävar efter att ge kvinnor kunskap om den egna kroppen, menstruationscykeln och fertiliteten, så att kvinnor själva kan göra ett medvetet val om de vill bli gravida eller inte. Men trots detta blev alltså kvinnan oönskat gravid.

Den inskickade rapporten registreras i den svenska biverkningsdatabasen och blir en del i den löpande utvärderingen av misstänkta läkemedelsbiverkningar.

FAKTA

Läkemedelsverket sammanställer årligen inrapporterade biverkningar från hälso- och sjukvården samt allmänheten i rapporter som publiceras på Läkemedelverkets hemsida. Rapporter vidarebefordras även till Eudravigilance, ett EU-gemensamt biverkningsregister för sk. signalspaning. Signaler kan leda till att myndigheterna vidtar åtgärder, till exempel begränsar användningen, omprövar godkännandet eller startar en säkerhetsuppföljning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar