Kulturen ingen hit för Region Halland

Genrebild. - Foto: Tilda Eriksson

Halland ligger långt ifrån högst i landet.

delningar

I förra veckan kunde Nyhetsbyrån Siren rapportera om att Varberg och Halmstad är de kommuner, som satsar mest på kultur i Halland. Kommunerna lägger vardera 2,3 procent av sin budget på kultur, vilket är något högre än Laholms kommun på plats två i listan, då kommunen använder 2,1 procent av budgeten till diverse kultur.

Sett till hela riket är det Umeå som toppar listan. Kommunen satsar hela 4,5 procent av sin totala budget på kultur. Men hur ser det då ut för vardera län i landet? Jo, då är det Västra Götaland som lägger mest pengar på kulturen. Under 2017 satsade länet 1 158 miljoner kronor på olika arrangemang. Beloppet innebär en kostnad på 685 kronor per invånare i länet, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Halland ligger däremot i lä. 2017 satsade regionen 120 miljoner kronor på kultur, vilket innebär att Halland tillhör botten bland regionerna eller länen. Kostnaden per invånare blev i slutändan 369 kronor per invånare.

Totalt sett över hela landet satsade Sverige 4 435 av sin budget på kultur. Skattebetalarna fick då vara med och bidra på en summa på 438 kronor vardera.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar