Jessica medverkar på fikareleaseturné – satsar på romanskrivandet

Jessica Berggren Turban arbetar som sekreterare på en advokatfirma i Varberg och skriver noveller, men egentligen har hon stora författardrömmar.

delningar

Med start första december drar det igång en så kallad fikareleaseturné på 32 orter i Sverige, från Vuollerim i norr till Falsterbo i söder. Det är novellantologin "Över en fika kan allting hända" som släpps av Ariton Förlag. På den samsas 23 författare med självupplevda och skönlitterära berättelser om den viktiga fikastunden och de olika författarna har skrivit inspirerande, underhållande och tankeväckande berättelser om exempelvis viktiga beslut, överraskande möten, oanad kärlek och oväntade möjligheter. På de svenska orterna möter var och en av författarna människor över en fikastund under december och januari.

En av dem är Jessica Berggren Turban från Falkenberg. Hon medverkar i antologin med novellen "Mer komplicerat än så".

– Utan att avslöja för mycket kan man säga att den handlar om två kompisar som ska fika och den ena, huvudkaraktären, har ett ganska stort problem som hon tar upp med sin kompis. Det är ett problem som tynger henne mycket, men med risk för att avslöja för mycket vågar jag inte berätta mer, säger Jessica Berggren Turban.

Jessica Berggren Turban, 29, har skrivit i princip hela livet, men det är först på senare år som hon har publicerats.

– Jag har nästan skrivit så länge jag kan minnas, men framförallt sedan gymnasietiden. De senaste fyra åren har jag medverkat i olika novellantologier. Den första novellantologin var "Över en höstfika" som gavs ut 2015. Sedan dess har jag medverkat i en per år, men i år har det faktiskt blivit tre stycken, berättar hon.

Till vardags arbetar Jessica som sekreterare på en advokatfirma i Varberg.

– Helst så skulle jag vilja bli utgiven på något förlag med en längre roman, och "peppar peppar ta i trä", leva på mitt skrivande, men det är så himla svårt att göra det. Men jag drömmer om att åtminstone en gång i livet bli utgiven med en längre roman, säger hon och tillägger;

– Det är inte så lätt när man jobbar heltid och har en ettårig flicka hemma. Men man får försöka ta varje chans man får till att skriva. 

Jessica har påbörjat ett par längre romanmanus, men har av flera anledningar lagt dem åt sidan i perioder.

– Ett manus jag skriver på vill jag själv beteckna som spänning eller thriller – något åt det hållet. Jag skriver ganska blandat och det beror vilket humör jag är på helt enkelt.

Den 15 december går Jessicas fikarelease-dag av stapeln i hennes hem i Falkenberg. Hon har valt att hålla det privat, med några utvalda personer och eventet är därför inte öppet för allmänheten.

– Jag har försökt att få till något på biblioteket i stan men jag fick aldrig någon respons därifrån, så det får bli release hos mig istället, säger hon.

Vad är det egentligen som är så speciellt med en fika?

– Det är Ariton förlag som har gett ut en rad fika-antologier. Det har slutat med att jag har medverkat i tre av dem, och sedan har Ordberoende Förlag en serie som heter #Älskanoveller, och de har gett ut titlar med olika nyanser av olika teman. Jag har haft med noveller i "Nyanser av saknad", "Nyanser av frihet" och "Nyanser av passion". Jag har totalt varit med i sex stycken antologier sedan 2015, säger Jessica.

Tanken är att hon under fikareleasen ska läsa hela eller en del av sin novell "Mer komplicerat än så", samtidigt som de fikar. Sedan är det prat i största allmänhet som gäller.

– Eftersom jag medverkar i ytterligare en novellantologi som heter "Nyanser av passion" och som släpps den 27 november,  så tänkte jag även passa på att ha lite release för den också då, säger Jessica Berggren Turban.

Källa: Ariton förlag.

Källa: Ordberoende förlag.

FAKTA

Fakta:

Namn: Jessica Berggren Turban

Ålder: 29

Bor: Falkenberg

Familj: Make, en ettårig dotter och familjens två katter

Arbetar: Som sekreterare på en advokatfirma i Varberg

Aktuell med: Medverkar i novellantologin "Över en fika kan allting hända" och i novellantologin "Nyanser av passion".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar