Laddar

”Ingen ska behöva vara ensam på julafton”

”Jag ser inte jul som en kristen högtid, jag ser det som en svensk högtid”, säger Adnan Bainca.

delningar

Ungdomsgården Mittpunkten och Unite People tar i år initiativet och bjuder in till julaftonsfirande. Mellan klockan 15 till midnatt på julafton kommer de ha öppet för alla ungdomar mellan åldrarna 13 till 20 som inte firar eller har möjligheten att fira jul.

– I största allmänhet handlar det om att de just ska få testa på det. Så de inte bara sitter hemma själva eller hänger ute på gatorna medan deras svenska vänner har världens bästa dag med familj och nära. Jag vet att i mitt fall var det så.

– När man kom tillbaka till skolan frågade folk vad man hade fått i julklapp och man svarade ingenting, säger Adnan Bainca, fritidsledare på Ungdomsgården Mittpunkten och projektledare för integrationsprojektet Unite People.

Adnan Bainca kom till Sverige när han var tre månader efter att hans föräldrar flytt från Kosovo. Idag är han 25 år gammal och firade för tre år sedan sin första jul någonsin.

– Jag hade en svensk flickvän då och tyckte det var jätteskumt. En hel familj som sitter och kollar på tecknat. Jag var väldigt tveksam till det från en början men hon tvingade dit mig och det var faktiskt väldigt trevligt. Mycket kärlek och just det är det inte alla som får ta del av, säger han.

– Det är en sådan självklarhet i Sverige att alla firar jul men det var ingen som lärde mig hur man gjorde det. Så vi vill se till att alla får testa på en julafton i alla fall. Sedan kanske det inte är alla som tycker om det men jag vet att många kanske fortsätter nästa år och tycker det är en kul grej. Det hela handlar om att utveckla de och få in de bättre in i samhället, fortsätter han.

Till julafton kommer ungdomsgården pynta, bjuda på julmat, dela ut julklappar till alla och titta på Kalle Anka och julfilmer ihop. Men enligt Adnan kommer det inte vara ett vanligt julaftonsfirande.

– Majoriteten av de ungdomar som kommer till oss har utländskt ursprung. Och jag vet att ingen av de kommer göra något speciellt på julafton, jag var en av dem och det suger. Så jag vill se till att andra inte har det lika kasst som en själv hade och trots att jag inte själv är expert så har jag i alla fall lite koll på det.

– Jag ser inte jul som en kristen högtid, jag ser det som en svensk högtid. Därför tycker jag att även om du är utländsk eller inte så är vi här och då ska vi fira jul. Vi ska vara del utav samhället oavsett var man kommer ifrån. Så vi får hoppas att de tycker om det, men jag vet att de kommer tycka det är skumt att titta på Kalle Anka. Sedan ska man inte tvinga på för mycket men det viktiga är just att man umgås och har det trevligt, fortsätter han.