Laddar

Hon driver Varbergs kaffehak nummer ett – enligt White Guide

Cecilia följde ungdomsdrömmen – idag driver hon Varbergs enda White Guide-listade café.

delningar

Cecilia Vennersten har i elva år varit ägare för vad som idag heter Kassett Kaffe Etc. Ett café i centrala Varberg som är helt inriktat på kaffe. Men så har det inte alltid varit.

Från början var det en butik med inriktning på inredning, husgeråd och barnkläder. Det fanns även en liten espressomaskin och några sittplatser utanför butiken.

– Jag hade ett nyfött barn och då var det väldigt roligt med barnkläder. Men till slut gick jag mer över till min ungdomsdröm om att ha ett café, för det ville jag ha när jag var yngre, säger Cecilia Vennersten.

– Sedan har man även följt efterfrågan lite. Folk har uppskattat vårt kaffe och därför började vi lite smått ta steget mot café istället. Vi köper från riktiga special-kaffeleverantörer vilket gör att vi har en mycket högre standard på kaffet, fortsätter hon.

Lokalen i sig sticker ut, och gör väldigt mycket enligt Cecilia, eftersom den befinner sig i en byggnad från 1700-talet. Något som kan synas på trätaken och väggarna som är original. En kakelugn finns även i lokalen från när huset byggdes. Detaljer som betyder väldigt mycket, berättar Cecilia.

 

Foto: Dennis Johansson

Varifrån kommer namnet Kassett?

– När jag var liten var det enda jag gjorde att lyssna på radion och spela in låtar på kassettband. Så kassettväggen vid ingången är mina gamla band jag satte upp där för att jag ville ha någonting som har en väldigt stark koppling till mig. Utan att det skulle heta Cecilias café.

Nyligen blev Kassett listade som Varbergs kaffehak nummer ett, enligt White Guide Cafés senaste lista. En lista de varit med på de senaste fem åren, ända sedan 2014.

– När vi blev listade första gången visste jag inte ens vad White Guide var. Visserligen hade de bara haft White Guide Café i ett år så det var ju inte så konstigt heller. Men då var det jättekul och recensionerna som de skrivit har vi sedan kunnat utgå från. Exempelvis vad vi gjort bra och vad vi har gjort mindre bra.

– Men vi har också fått mycket uppmärksamhet på grund av att vi blivit listade där och för att vi är ensamma i Varberg om att vara det.

Ännu har de inte fått se deras senaste betyg. Men Cecilia hoppas att de återigen har lyckats förbättrat det eftersom de gjort en del stora förändringar under de senaste åren. Bland annat har de börjar baka själva och tagit fram soppluncher och sallader.

– Vi är väldigt inriktade på att vi bara är ett café. Vi har inte tillräckligt stort utrymme för att kunna ha ett lunchkök vilket också innebär att vi inte kan ha någon alkoholservering. Men vi gör vad vi kan med våra mått mätt.

Torts att deras kaffe är uppskattat av gästerna tror Cecilia att det är personalen och bemötandet som gör att de sticker ut.

– Jag tror att folk känner sig välkomna och sedda när de kommer hit. Det är inte bara att någon står i kassan och tar emot en beställning. Utan vi har oftast tid att prata lite med kunderna också. Många kommer även hit för att lätta på sina hjärtan när de har svårt.

– Och det är fantastiskt att man kan ha en relation till så många kunder som vi faktiskt har här. Därför blir det här lite mer som en mötesplats mellan oss och kunderna och även kunderna emellan.

Hur ska ni fortsätta utveckla ert koncept?

– Just nu känner jag att vi har klarat av mycket som stått på min lista. Det enda vi tänker på är att vi kanske ska börja öppna tidigare på dagarna för att kunna servera frukost också. Eftersom det här har varit en butik innan har vi vanliga butikstider och personalen har varit vana med det.

– Men framåt hösten kanske det blir av för det är något som folk efterfrågat. Det är en personalfråga men jag hoppas vi kan lösa det.

Relaterade artiklar