Hon är en hjälpande hand för familjer som har det svårt

Julia Carlsson startade upp "En hjälpande hand" som stöttar hallänningar i ekonomisk nöd, efter att hon och hennes familj själva hamnat i en ekonomisk knipa och tvingats be om hjälp.

delningar

I början av 2017 hamnade Julia Carlsson och hennes familj i en ekonomisk knipa. När Julia var gravid hösten 2016 gick företaget som hon arbetade på i konkurs. Hon skulle därför börja gå på föräldrapenning tidigare än planerat men pengarna skulle inte komma förrän i mars 2018. I januari och februari blev det riktigt kärvt. Julias sambo hade dessutom blivit av med jobbet och fick ingen lön den månaden. De hade lånat pengar privat som skulle lämnas tillbaka och när alla fasta utgifter med hyra och räkningar var betalda hade de bara femhundra kronor kvar den månaden. Med två barn sedan tidigare och blöjor och mat som skulle köpas, fanns det ingen chans att pengarna skulle räcka.

– Jag la ut ett inlägg i Facebookgruppen "Händer i Falkenberg" och frågade om någon visste vilken kyrka eller hjälporganisation man kunde vända sig till i vår situation. Vi fick en sådan respons! Många ville hjälpa till privat istället. Folk skickade oss pengar i över en vecka, gav oss matkassar och kläder till barnen. När vi hade kommit på fötter och fått fast jobb så ville jag hjälpa tillbaka till samhället. Man kan hjälpa mer än vad man tror. Det är grunden till att jag startade "En hjälpande hand", berättar Julia.

Julia Carlsson. Foto: Privat

Ekonomi och pengar är ofta ett tabubelagt ämne. Hur bestämde du dig för att skriva att ni behövde hjälp?

– Jag bara bestämde mig för att den här gången måste vi söka hjälp. Innan hade vi klarat oss med nöd och näppe, men jag insåg att vi skulle hamna hos kronofogden eller att vi inte skulle kunna betala hyran. "Det får bära eller brista", tänkte jag, "då har vi i alla fall bett om hjälp". Jag skämdes inte då, men när folk började skriva att de skulle hjälpa privat kände jag lite skam. Men mest kände jag att det var helt otroligt att så många ville hjälpa oss. Det hade jag inte tänkt mig, säger Julia.

Det var i början av året 2017 som de sökte hjälp, och ett halvår senare, i augusti, startade hon "En hjälpande hand" som framförallt hjälper folk i ekonomisk nöd runt om i Halland. Initiativet finns som en Facebook-grupp som funderar som en slags förmedling mellan de som har möjlighet att hjälpa till och de som behöver hjälp.

– När jag startade i augusti 2017 så bodde jag i Getinge, och tanken var först att köra lokalt i Halland. Men sedan sökte många in som medlemmar i gruppen och de bodde i hela Sverige. Den har spridit sig från Skåne till Norrland, berättar Julia.

I dag bor hon med familjen i Falkenberg, och helst skulle hon vilja hålla gruppen mer lokal.

– Jag vill gärna hjälpa till mest i Halland där jag själv är för då kan jag göra så mycket mer. Jag försöker få ner det lite mer lokalt igen nu. Vi har många här som är i behov av hjälp. Fler än vad man tror.

På vilket sätt hjälper ni till?

– Det vi mest gör är att ge ekonomiska bidrag. Ibland har vi lite insamlingar om någon behöver extra hjälp, eller behöver en större summa. Jag har startat ett vanligt bankkonto till gruppen som jag för över pengarna till. Det är helt privat. Det handlar mest om ekonomisk hjälp, men man kan även söka matkasse eller kläder.

Enligt Julia är det mest barnfamiljer som hör av sig, även om alla i behov är välkomna att göra det.

– De kan ha hamnat fel av så många olika anledningar. Ibland är det föräldrapenningen som ställer till det. I många fall hjälper inte socialen till, vilket är jättetråkigt. Jag kan tycka att man borde kunna hjälpa till mer, men många har fått avslag. Det är mest barnfamiljer som hör av sig till "En hjälpande hand". Jag lägger mycket från egen ficka, men jag fick väldigt mycket hjälp förra året, säger Julia.

I vissa perioder är det väldigt lugnt och få personer hör av sig och behöver hjälp. Då kan det gå någon vecka utan att någon behöver stöd. Men nu inför julen blir det mer jobb.

– Nu innan jul är det en del som hör av sig. Förra året åkte jag runt till 23 familjer som jag delade ut julklappar till, och då var det presentkort på mat och julklappar till barnen som gällde. Det här året får de som behöver söka hjälp skriva i gruppen eller skriva till mig om de vill vara anonyma, så lägger jag ut ett inlägg. Sedan får medlemmarna som kan hjälpa till skriva direkt till de som behöver hjälp istället, så att jag inte behöver göra allt. 23 familjer att åka till blev lite väl stressigt. Det här året vill jag gärna lägga tid på min egen familj också. Men julhjälpen finns kvar.

Förra året lämnade hjälpande människor inslagna julklappar och presentkort till Julia som hon delade ut. Istället för att skriva en hälsning på paketen skrev de ålder och kön och på så sätt kunde Julia veta vilka familjer hon skulle dela ut julklapparna till. Barnen fick ofta två julklappar var.

– Just nu har vi två, tre familjer som behöver hjälp till jul som jag har lagt ut inlägg i gruppen. Ibland kliver det fram fler personer i början på december. Många som gärna vill skänka kläder. Vissa vill köpa presentkort på mat och det går jättebra också.

Hur reagerar familjerna på den hjälp de får?

– Det brukar vara glädjetårar och många, många kramar. Ofta har jag fått höra att jag är deras ängel i vardagen. De blir chockade över att det finns människor som vill hjälpa till, men det är för mig självklart att man ska hjälpa de man kan. Det är mycket glädje och mycket tacksamhet. Några familjer har skickat någon teckning eller något som barnen gjort. Det är väldigt roligt. När de visar den glädjen så känner man att man har gjort någonting bra, säger Julia, och tillägger;

– Jag tror att det finns fler som behöver hjälp lokalt här i Halland och jag hoppas att budskapet går fram att det är helt ok att säga att man behöver stöd. Man ska inte vara rädd för att be om hjälp. Hjälpen finns där ute om man vågar ta klivet.

Foto: Privat

Foto: Privat

FAKTA

Namn: Julia Carlsson

Ålder: 24

Bor: Falkenberg

Familj: Tre barn och sambo

Sysselsättning: Driver en butik i Falkenberg, Jullans hörna

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar