Laddar

Här sker flest allvarliga mopedolyckor

Under de senaste elva åren har 1 000 personer i Sverige dödats eller skadats allvarligt i mopedolyckor.

delningar

Allvarliga mopedolyckor har minskat stort sedan moppekörkortet infördes 2009. Trots det är fortfarande mopeder det trafikslag som skadar flest ungdomar i trafiken. För häften av alla de som skadas eller omkommer i mopedolyckor i Sverige är nämligen barn och ungdomar.

Mellan åren 2007 och 2017 omkom 88 personer och 893 skadades allvarligt. I 41 procent av de fallen var föraren mellan 15 och 17 år och fem procent var under 15 år, visar statistik från Strada som försäkringsbolaget If analyserat.

– Många trimmar sina mopeder, med eller utan sina föräldrars tillåtelse. I praktiken kör många barn och ungdomar omkring på motorcykel – utan körkort eller skyddskläder. säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsexpert på If.

Västra Götaland toppar olycksstatistiken. På elva år har 26 procent av Sveriges mopedolyckor inträffat i länet. I Halland ligger samma statistik på 4 procent med 40 rapporterade fall.

– Som förälder är det inte bara viktigt att se till att ens bar kör med hjälm och naturligtvis nyktert. Man bör även själv handgripligen kontrollera att mopeden inte är trimmad med jämna mellanrum, särskilt om det finns anledning att misstänka det, säger Irene Isaksson-Hellman.