Här är pensionärerna som väljer att jobba: "Trivs jättebra"

Tom Jönsson och Alvar Eriksson - Foto: Viktoria Andersson

Det lokala bemanningsföretaget Veteranpoolen har över 200 anställda pensionärer.

delningar

Veteranpoolen är ett Sveriges största bemanningsföretag för personer som gått i avtal-eller ålderspension. Totalt finns femtio kontor i landet och 8000 anslutna veteraner. I Falkenberg och Varberg arbetar drygt 200 pensionärer genom bemanningsföretaget.

- Jag trivs jättebra. Jobbet är varierande och man träffar väldigt mycket trevligt folk, så jag ångrar inte en sekund, säger Alvar Eriksson, en av veteranerna.

Bemanningsföretaget startades av Ingrid Erlandsson i Kungsbacka för 15 år sedan. Kunderna kommer från både privatmarknaden och företagsmarknaden. För de anställda finns ett flertal arbetsuppgifter att välja bland inom hantverk, trädgårdsarbete, hjälp i hemmet och personlig omsorg.

- Fördelen för veteranernas del att man kan jobba precis hur lite eller hur mycket man vill beroende på hur mycket jobb som kommer in. De har rätt att säga nej, så det är en väldig frihet, förklarar Tom.

I Varberg och Falkenberg är de anställda mellan 60-86 år. Alvar Eriksson är hussnickare i grunden och har tidigare arbetat inom byggbranschen, något han fortsatt med i Veteranpoolen.

- Jag gick i pension och satt jag hemma och hade så jäkla tråkigt. Och så såg jag en annons med Veteranpoolen, så jag slog en signal till Tom. Jag åkte ner hit, och på den vägen är det, förklarar Alvar. Han fortsätter:

- Har man jobbat hela sitt liv i en bransch så har man något att ge. Och vi tar lagom stora jobb, det är sådant som kanske byggfirmor inte vill ha för att de tycker det är för litet. Men oss passar det ju väldigt bra.

Alvar berättar att antalet arbetstimmar kan variera från månad till månad, men att han snittar ungefär ett halvtidsarbete. Och arbetstillfällena kan veteranerna själva välja genom en uppdragslista på hemsidan.

- Veteranen kan gå in på vår hemsida och titta vilka jobb som ligger inne och anmäla sitt intresse antingen via nätet, eller att man ringer och säger vilket jobb man vill ha. Sedan händer det att vi ringer direkt till en veteran vid akuta ärenden, förklarar Tom.

Tom berättar att Veteranpoolen kontinuerligt genomför undersökningar för att se varför pensionärerna väljer att vara med i Veteranpoolen.

- Man tänka att ekonomin är viktig och den är viktig, men den viktigaste drivkraften är att man kommer ut och är med i matchen igen, att man har mycket kvar att ge.

För Alvar är det den sociala biten som väger tyngst när det kommer till att fortsätta arbeta. Men att få ut en lön är också en positiv faktor.

- Många har lite dålig pension också, och några tusenlappar till på toppen gör att livet blir lite lättare, säger Alvar.

Bemanningsföretaget har ett högt tryck på personer som vill vara med och målet är att närma sig 250 anställda till nästa år, förklarar Tom.

- Varför Veteranpoolen behövs är för att vi märker hos kunderna att de uppskattar kompetens och erfarenhet. Är man hyfsat pigg och vill vara ute och träffa folk, så är det perfekt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar