Här är luciakandidaterna i Varberg

24Varberg tar tempen på deltagarna.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Åtta personer sökte sig till årets lucia i Varberg. En sjumanna jury fick bedöma de sökande utifrån två auditions - en enskild och en gruppaudition. Av de åtta sökande gick sju deltagare vidare till att kandidera till lucia år 2018.

I ungefär en månads tid har de sju kandidaterna fått träna på luciasångerna i två timmar varje onsdagskväll. Totalt är det 13 sånger som ska övas in med rätt text och rätt stämma. Luciagänget har är ett sextiotal uppträdande inbokade, med start redan den 24 november. 24Varberg har tagit tempen på luciakandidaterna.

Moa Erlandsen

Varför vill du bli lucia?

- Jag har alltid tyckt att luciatåg är väldigt mysigt och jag älskar att sjunga. Jag sjunger i kör också, och jag kände att detta verkade jättetrevligt. Att vara lucia är det man vill, men det är kul att bara få vara med och sjunga. Man känner sig ärad över att få fortsätta såhär, eftersom lucia är en tradition. Enda sedan dagis har man haft luciatåg.

Hur kändes audition?

- Det kändes bra, de var snälla. Juryn satt och log mot en.

Har du övat mycket på låttexterna?

- Man måste öva en del hemma egentligen, men jag har varit dålig på det för vi har haft så mycket läxor i skolan just nu. Men det kommer lösa sig tills vi börjar.

Alice Abrahamsson

Varför vill du bli lucia?

- Jag har inte tänkt på det så länge, för att vara ärlig. Men jag ville söka till lucia för att det är en väldigt mysig grej, att få ta del av gemenskapen i gruppen och sprida ljus i mörkret till de man sjunger för. Blir man lucia är det en bonus, det skulle såklart vara kul. Sedan sjunger jag mycket på fritiden och går estet musik, så det är också en stor del såklart.

Hur känns det nu när ni kommit igång med repetitionerna?

- Vi ska kunna alla låtar utan två utantill textmässigt. Jag tror att man bara får nöta in det tills det sätter sig. Jag tror det sätter sig omedvetet på något sätt när man sjunger hemma.

Har du övar mycket på låttexterna?

- Jag försöker öva en del hemma. Jag tror jag övat så mycket så jag kommer klara det, det måste man göra.

Isabelle Verdien

Varför vill du bli lucia?

- Jag har sett Varbergs lucia på torget och känt att jag också vill vara det. Jag tycker det är väldigt kul att sjunga och gillar gemenskapen som de verkar ha. Julen är min favorithögtid, så jag vill vara med och sprida julkänsla. Och jag älskar att sjunga så då får man både julen man älskar och sången i ett, det är därför jag vill vara lucia.

Hur kändes det att gå på audition?

- Jag har redan gjort liknande audition i år, för jag var med i Idol. Så det kändes kul och bekant. Gruppaudition gick bättre än vanligt, för jag tycker inte jag har den där luciarösten, så det var jobbigt att stå där själv. I grupp var det inte bara fokus på en själv, så det var skönt.

Hur känns det nu när det börjar närma sig?

- Spännande, nervöst och stressigt. Sedan är det jätteroligt med, det är verkligen en grej man bara gör en gång i livet.

Maja Hamberg

Varför vill du bli lucia?

- Jag tycker om julen väldigt mycket. Det är väldigt mysigt och det känns som en tid då man samlas med de man tycker om och som trivs bra med. Jag vill bli lucia för att sprida den här julstämningen.

Brukar du sjunga på fritiden?

- Jag brukar inte göra det. Jag är mer med här för att få gemenskapen och julkänslan. Sedan tycker jag om att sjunga jättemycket med, men jag brukar inte göra det annars. Så det här är ett bra tillfälle att få göra det man tycker är roligt.

Hur kändes det att gå på audition?

- Jag var jättesjuk när jag gjorde audition så jag var jättenervös för det. Och jag trodde inte det skulle vara som det var, så man blev lite chockad när man kom hit. I grupp kunde man vara sig själv mer och man kunde slappna av mer när man fick göra det en gång till.

Jenny Svensson

Varför vill just du bli lucia?

- Min mamma var lucia för trettio år sedan och jag tänkte att det skulle vara fint att göra det för henne. Jag vill göra det för min mormor också, som har gått bort, som faktiskt skulle nominerat mig om hon hade levt. Hon gick bort för ungefär ett år sedan och hade pratat med min mamma om att hon jättegärna ville anmäla mig.

Hur kändes audition?

- Det kändes ganska jobbigt, för jag trodde inte jag skulle komma med. Lucia är oftast en person med långt, vackert hår, så jag trodde inte jag skulle få vara med av den anledningen.

Hur känns det nu när det börjar närma sig och ni kommit igång med repetitionerna?

- Det känns kul tycker jag. Det kommer bli kul med uppträdanden tycker jag. Jag har sett många bilder på när man sjunger på gatorna och jag tycker det ser jättemysigt ut.

Sjunger du på fritiden?

- Ja, jag går estet musik så vi sjunger mycket på estetkonserter. Men jag är ganska blyg med det egentligen.

Edvin Nilsson

Varför vill just du bli lucia?

- För gemenskapen och sjunga i grupp. Och just det budskapet som lucia har - att sprida ljus i mörker. Vem som än blir lucia tycker jag är väl värd det, för mig spelar det ingen större roll faktiskt.

Det har ju varit ganska starka reaktioner på att en kille söker till lucia i år, hur har det känts?

- Det är tråkigt, men när det är annorlunda blir det starka reaktioner. Det finns inte så mycket att göra åt det egentligen, man får bara strunta i det och ta in det positiva istället. Det är oftast de negativa som hörs mest.

Har du fått några positiva reaktioner?

- Ja absolut, det är lika mycket positiv feedback egentligen, men det är de negativa man kommer ihåg mest.

Hur kändes det att gå igenom audition?

- Det var ovant, men det var lättare att göra det i grupp än enskilt. Det är inte den musikstil jag håller på med annars heller. Så det var okej, men lite nervöst.

Vilken musikstil håller du på med annars?

- Det är dansband, country och rock mestadels.

Maja Rolfes

Varför vill just du bli lucia?

- Det har nog alltid varit en dröm att få vara det. Jag blev reservlucia på min gamla skola, så det var lite surt att inte bli det då. Men det har alltid varit så himla kul att bara få vara med och sjunga också, hela den här gemenskapen att få vara med. Men absolut, det hade varit jättekul att bli lucia.

Hur kändes det att gå igenom audition?

- Det var kul men nervöst, jag har aldrig sjungit sådär för en jury förut. Jag har sjungit ganska mycket på sånglektioner och sjungit i kör, men inte ensam. Jag tyckte ändå det gick ganska bra. Att sjunga ihop med de andra var bara roligt, för det är det jag är van vid.

Håller du på med musik annars?

- Ja, jag spelar fiol, det har jag gjort i tio år. Sedan har jag tagit sånglektioner i två år sjungit i kör sedan jag var liten. Jag har varit med i luciatåg sedan jag var 13 år, sedan var jag även med när vi gjorde lucia för Svt på fästningen.

Hur känns det nu när ni kommit igång med repetitionerna?

- Det känns kul, det är nu vi börjat sjunga med stämmor och det är nu vi övar på dynamiken ihop. Nu har vi första framträdandet den 24 november, så det är ganska snart. Så nu gäller det.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar