Här är kommunerna som är bäst rustade för framtiden

Foto: Pressbild

Halländsk kommun i topp på listan över svenska kommuner. Så ligger Varberg till:

delningar

Varberg hamnar på ett robusthetsindex på 102 av totalt 120 och är därmed bra rustade inför framtiden. Varberg ligger på plats 25 av landets kommuner och är därmed en del av topplistan. Det är analys- och teknikkonsultföretaget WSP som listat Sveriges mest robusta regioner och kommuner.

Kungsbacka hamnar i topp på listan framför ett pärlband av stockholmskommuner.

– Kungsbackas topplacering beror främst på att både inrikes födda och utrikes födda från länder utanför Europa är i arbete. Dessutom har Kungsbacka lyckats placera sig på en hög och relativt jämn nivå inom alla de områden som ingår i analysen, säger analytikern Mattias Frithiof på WSP, som är en av författarna till rapporten ”Regionernas kamp”.

Det robusthetsindex som tagits fram för fjärde året i rad är en sammanvägning av tretton olika parametrar. Bland dem ingår befolkningsutvecklingen i kommunen, åldersfördelning, utbildning, hur många som jobbar totalt både bland inrikesfödda och utrikesfödda från länder utanför EU, men även hur många som jobbar inom kunskapsintensiva yrken samt inkomst.

Strax efter Kungsbacka placerar sig flera pendlingskommuner till Stockholm, så som Ekerö, Nacka, Sundbyberg, Tyresö och Värmdö.

– Tillväxt stimuleras främst av hög befolkningstäthet med människor som interagerar och drar nytta av varandras kompetens, varor och tjänster. Givetvis är landets tre storstäder viktiga motorer i detta, men vi ser nu en trend där allt fler svenska centralorter ökar i attraktivitet, säger Mattias Frithiof.

De kommuner som nu hamnar i botten av robusthetsanalysen är Högsby, Munkfors, Gullspång, Hällefors och sist Ljusnarsberg.

– Gemensamt för dessa orter är att de har en relativt svår placering rent geografiskt. De ligger långt ifrån de platser som är motorer i den nya ekonomin och får därför problem med omställningen, menar Mattias Frithiof.

FAKTA

Robusthetsindex 1 - 120, Kommun

Kungsbacka

114

Ekerö

111

Nacka

111

Sundbyberg

111

Tyresö

111

Värmdö

111

Vallentuna

109

Österåker

109

Knivsta

109

Lomma

108

Solna

108

Härryda

108

Kungälv

108

Mölndal

108

Täby

107

Stockholm

106

Lerum

106

Vaxholm

105

Partille

105

Luleå

104

Umeå

103

Stenungsund

103

Uppsala

102

Staffanstorp

102

Varberg

102

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar