Här är Ica Hajens hjältar: "Bara körde"

Fyra anställda och en kund stoppade branden i butiken.

delningar

Ica Hajens avdelning för chips ser det något tomt ut på hyllan. Men förutom det, finns det knappt några spår av branden som inträffat på platsen drygt en vecka tidigare.

- Klart man tänkt på det en hel del, men nu börjar det lägga sig lite för min del, säger Oscar, en av de anställda.

Det var måndagen den 3 juni som räddningstjänsten fick ett larm om en brand på Ica Hajen. Men när de väl var på plats hade de anställda Kristian Persson, Oscar Lindengren, Filip Andersson, Mats Svensson tillsammans med en kund redan lyckats få bukt på elden.

- Rökutvecklingen gick ganska snabbt och ett larm gick igång i butiken med en talande slinga som sa att alla skulle gå ut. Sedan hörde jag hur någon skrek vid dryckesavdelningen, förklarar Kristian Persson som inköpsansvarig i butiken, om förloppet. Han fortsätter:

- Vi ser hur det ryker och jag möter en kund som precis kommer från det här stället, och vi ser hur det flammar upp ordentligt med lågor.

Kristian uppskattar att lågorna var ungefär tre meter i bredd och upp mot fem meter i höjd. Han berättar att fyra anställda och den hjälpsamma kunden jobbade som ett lag under släckningsarbetet.

- Medan vi stod där försökte vi riva ner chips som inte tagit eld, som en brandlucka för att det inte skulle "hoppa" vidare. Totalt sett hade vi väl tre slangar varav två användes flitigt, och vi tömde fem brandsläckare. Någon hjälpte till att hämta stege för att vi skulle komma åt och släcka ordentligt, förklarar han.

Vad tänkte ni just där och då?

- Vi hann nog inte tänka så mycket, vi bara körde, säger Oscar.

- Det var nog adrenalinet, att man på något sätt tänkte att det här ska vi bara lösa, säger Kristian.

Släckningsarbetet pågick uppskattningsvis i tio minuter, fram tills dess att rökdykarna från räddningstjänsten kom till platsen.

- När räddningstjänsten kom och knackade oss på ryggen så var min uppfattning att var helt släckt, säger Kristian.

Den hjälpsamma kunden och personalen bemöttes av ambulanspersonal när de kom ut från butiken och ingen drabbades av några fysiska skador av branden. Kristian berättar att saneringsfirman arbetade i butiken hela natten och att Ica Hajen kunde öppna igen redan dagen efter, med ett begränsat sortiment av chips.

Totalt var det fyra sektioner med inredning som fick slängas ut efter branden. Snart ska inredning och nya skyltar komma upp och företaget har erbjudit både de anställda och den hjälpsamma kunden stöd och avlastningssamtal.

- Först uppfattade vi inte att kunden redan hade tryckt upp en brandsläckare innan vi kom dit. Han gjorde en väldigt snabb åtgärd i butiken och troligtvis köpte han oss lite tid och såg till förloppet blev kortare. Vi har verkligen tackat kunden och han har också givetvis fått samma skyddsnät som oss. Vi kommer följa upp kontakten med honom likt väl som med vår personal, säger Kristian.

De fyra anställda berättar att de mår bra efter det som hänt och att de upplevt att många brytt sig och ställt upp på arbetsplatsen. Redan under måndagskvällen kunde polisen anhålla två män, som nu står som misstänkta för mordbrand.

- Vi mår bra och är glada för att det ändå gick som det gick. Framförallt att man samma kväll fått fast de två som sitter häktade. Hade de inte varit anhållna tror jag det hade funnits en större osäkerhetskänsla hos personalen, förklarar Kristian. Han fortsätter:

- Det är en skön känsla att vi lyckades ta oss mod och att rutiner, erfarenhet och utbildning faktiskt är viktigt och var till hjälp. Just i stunden blir det en väldig instinkt och adrenalinpåslag som gör att man fattar ett beslut, att det här ska vi släcka.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar