Laddar

Här är den självförsörjande gården: "Det är en frihet"

Visar upp gården i samband med Öppen Trädgård.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Brantas gård i Väröbacka bor Christina och Christer Almén tillsammans med sin dotter. Där har de hönor, tuppar, vaktlar, hundar, en katt och en kanin. I det stora trädgårdslandet odlas det grönsaker, frukter och bär.

– Jag har alltid odlat, även när jag bodde inne i stan. Vi började odla lite smått när vi flyttade hit och sedan blev det utökat, säger Christina.

Tidigare studerade Christina till murare och trädgårdsmästare och bodde inne i stan. I dag arbetar Christina som lastbilschaufför en dag i veckan, resten av tiden lägger hon på gården.

– Jag bodde i stan, jobbade, tränade, festade och levde ganska normalt. Jag och mannen körde motorcykel innan, det var ett stort intresse. Men nu har vi sålt av dem.

Christer arbetar på Ringhals men är för tillfället föräldraledig. Målet är att de båda ska kunna jobba mindre och vara självförsörjande på gården, till en viss gräns.

– Folk tror att jag är ekonomiskt oberoende men så är det inte. Vi gör oss inte av med så mycket pengar och äter mycket av det som finns på gården. Men helt självförsörjande är inte målet, det finns saker man inte kan vara utan, som till exempel försäkring och toapapper.

Christina berättar att hon till exempel sålde grönsakskassar när dottern ville ha en studsmatta.

– Mina föräldrar jobbade mycket och så vill inte jag ha det, eller att mitt barn ska ha det så.

Vad är det som lockar med livsstilen?

– Det är en frihet. I dag tog vi sovmorgon till 9.30, för att vi kan. Vi har möjligheten att göra vad man vill och när man vill i stort sett. Och det är en rikedom att kunna fylla på skafferiet.

Familjen handlar fortfarande mat i butiken, men äter mycket från gården. Ofta byter de varor med andra, till exempel byter de till sig kött och räkor.

– De ger vad de har överflöde av och vi ger vad vi har överflöde av. Det är inte många som har den möjligheten.

I år öppnar Brantas gård upp sin trädgård för allmänheten för första gången, i samband med Öppen Trädgård den 15 juli.

– Det är många som vill komma hit och kolla, så vi testar. Vi har piffat upp det lite med extra sittgrupper, fika som jag bakat och det kommer vara lite producenter som kommer hit. De kommer grilla korv, ha loppis och man kan provsmaka saft och hälso- teet Kombucha.

Relaterade artiklar