Han grundade den stora krogkedjan: "Skitkul"

. - Foto: Viktoria Andersson

Magnus Helgesson från Falkenberg gick från diskpojke till miljonär.

delningar

Magnus Helgesson från Falkenberg bestämde sig i tidig ålder för att bli miljonär. Redan som 12-åring startade han sitt första företag (något som blev förbjudet för 12-åringar några år senare) och vid 21 års ålder hade han fått ihop sin första miljon.

- Jag körde nattklubb på gamla Kabaré Skreabaren, det som är läkarmottagning idag ovanför Ocean. Jag körde 15 till 18 års-disko och började med det när jag var 15 år. Sedan har jag jobbat i disken, pizzerian, kallskänken, garderoben, städat och plockat glas och allting sådant, förklarar Magnus.

Efter att ha snålat och sparat var första miljonen nådd och Magnus spenderade en stor del av pengarna på resor. Två år senare kom nästa idé - som blev en succé.

- Om man skulle stå upp och dricka en öl i Sverige 1992, så fick man gå på nattklubb. Och så hade jag varit i England på pubrunda och där kunde man stå upp och dricka en öl. Så där fick man tanken att "vänta lite, det borde kunna funka i Sverige också".

Vid 23-års ålder tog Magnus den engelska pubkulturen till Sverige tillsammans med vännerna Ulf Haggren och Leif Olsson. År 1993 öppnade trion HarrysRådhustorget i Falkenberg.

- Namnet kommer från Harrys Livs, där La Casa Pizzeria ligger idag. Där brukade jag köpa tuggummi och sätta det på mammas mjölknota. Och Harry Nilsson som drev den, han skrev aldrig upp några tuggummi utan höjde bara priset på mjölken.

På krogen Harrys blev Magnus driftansvarig, Ulf skötte marknadsföringen och Leif skötte ekonomin. Idag finns kedjan på ett 40-tal orter och drivs av fristående franchisetagare runt om i landet. Magnus berättar att han besökt krogarna på samtliga orter.

- Det var inte meningen att det skulle bli någon kedja av det. Det var en kille i Varberg som heter Mikael Carlson som ville ha en likadan, det var så det startade. Från början fanns det inga tankar om det, jag skulle driva den själv i Falkenberg, säger Magnus. Han fortsätter:

- Efter att vi gjort Varberg så kom massa folk ner från Stockholm och Göteborg som tyckte det var riktigt bra, och sedan rullade det på.

Idag arbetar Magnus som föreläsare, entreprenör, företagsledare, privat coach och som vd för Sturebadet Health. Han berättar att det var 4 år och 321 dagar sedan (i torsdags, reds anm.) sedan han lämnade arbetet som koncernchef på Harrys.

- Det var ett beslut jag fattat 10 år tidigare, sedan kände jag att jag kunde inte göra det bättre än vad jag hade gjort. Jag jobbade i princip 12 timmar om dagen sju dagar i veckan i 10 år som koncernchef och då ska man veta att det varit en berg och dalbana, säger Magnus.

Det var efter att Magnus varit borta från Harrys i drygt fem år som han kom tillbaka till bolaget under en tioårsperiod. Då hade bolaget gått nästan sju miljoner back.

-Det var konkursmässigt när jag tog över. Medarbetarna lämnade väldigt låga betyg på nöjdhet och våra gäster lämnade låga betyg de också. Då fick jag chansen att ta över och driva som koncernchef och jag skrev i beslutet att jag gör det i 10 år, inte en dag mer.

När Magnus lämnade bolaget tio år senare hade både ekonomi samt betyg från medarbetare och gäster stigit drastiskt. Niclas Möller, som varit vice vd för Magnus i sju år, står idag som vd för krogkedjan.

Har du någon koppling kvar till Harrys?

- Egentligen inte mer än att jag är med på premiärer och hälsar på folk, sedan är jag fortfarande med i Harrys stiftelse. Vi bildade en stiftelsen där vi framförallt hjälper och har projekt i Sydafrika, där vi arbetar med en skola där vi har 1046 barn i skolan. Sedan har vi fem dagis som vi sköter.

Hur känns det att Harrys blivit så stort?

- Det är skitkul, det är hur kul som helst. Man har fått träffa många härliga människor och många olika städer. Det är så kul att åka till de här olika städerna där det finns en Harrys.

FAKTA

Namn: Magnus Helgesson

Familj: Frun Madeleine och barnen Molly 19 år och Melvin 22 år

Bor: I Falkenberg och Vasastan

Intressen: Väldigt intresserad av människor och har ett starkt intresse för tennis, min dotter bor i Miami och spelar tennis på fulltid. Sedan är det att hjälpa unga människor och UF-företagare. Jag har jobbat mycket med UF-företagare så jag ska vara med på finalen i juryn den 6 maj, det ska bli jättekul.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.