Halländsk ull kan bli byggmaterial: "Hållbar resurs"

EU-projektet utvecklar nya användningsområden för ullen i Halland.

delningar

I Halland produceras cirka sextio ton ull per år och stor del av ullen i länet bränns upp. Men nu ska ullen tillvaratas vara genom EU-projektet "Ull som resurs", något P4 Halland var först med att rapportera.

- Det är en resurs som går till spillo, det är en hållbar resurs dessutom. Det är en miljöfråga och en resursfråga. Sedan är ullens egenskaper väldigt goda. Ullen tar lång tid att bryta ner och är väldigt tålig, säger Susanne Paulsson, projektledare och affärsutvecklare på Hushållningssällskapet Halland till 24Varberg.

Projektet pågår i två år och arbetar med att skapa nya sätt att använda ullen. Det kan exempelvis handla om att använda ull som ljuddämpare eller som byggmaterial.

- Vi jobbar på olika sätt. Dels är det företag som har idéer och dels har vi egna idéer som vi arbetar med. Till exempel har the Loop Factory utvecklat en odlingsduk av ull, istället för det som finns idag där man använder konstfiber av olika slag, säger Susanne.

Projektet drivs av Hushållningssällskapet och Region Halland tillsammans med Hallands fårägarförening, företagsrådgivaren Coompanion Halland och the Loop Factory.

- Om folk har idéer så är det bara till att ta kontakt med oss, avslutar Susanne.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar