Giftlarmet: Populära leksaken förbjuds

Genrefoto: Wikimedia Commons/Crazygrossguy, Pxhere.

De undersökta leksakerna får inte längre säljas, uppger Kemikalieinspektionen.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den danska myndigheten Miljöstyrelsen gjorde förra året en undersökning som visade att ämnen som läcker ut från populära skumleksaker, så kallade squishies, kan innebära risker för ögon- och luftvägsirritation.

Den svenska Kemikalieinspektionen har nu låtit göra tester och egna riskbedömningar av så kallade squishies som sålts på den svenska marknaden. De testade 21 olika varianter.

Resultatet visar att det läckte ut kemiska ämnen som kan irritera ögon och luftvägar från samtliga squishies som undersöktes i projektet.

Kemikalieinspektionen bedömer nu därför att de undersökta leksakerna inte får säljas.

I EU:s direktiv om leksakers säkerhet finns en generell regel om att leksaker ska vara säkra för barn. Kemikalieinspektionens bedömning är att de testade squishy-leksakerna inte lever upp till kraven i leksakslagstiftningen eftersom de kan utgöra en hälsorisk för barn.

Kemikalieinspektionen mätte de totala halterna av sju ämnen i leksakerna och även hur mycket som läcker ut till luften runt omkring. De testade squishy-leksakerna var alla tillverkade av materialet skummad polyuretanplast.

– Irriterande ämnen läckte ut från alla de 21 squishy-leksakerna och det tyder på ett generellt problem med den här sortens material. Halterna av ämnena som läcker ut ur squishies är som högst när produkterna nyligen tagits ut ur förpackningen. Sedan minskar halterna med tiden, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Utifrån resultaten och riskbedömningarna i projektet är Kemikalieinspektionens råd att barn bör undvika att ha squishies i närheten av ansiktet, till exempel krama och lukta på dem.

– Barn bör inte använda squishies som gosedjur och till exempel sova med dem. Om man märker att ett barn får besvär som man misstänker kan bero på en squishy så bör barnet undvika leksaken. Ge inte heller squishies till små barn som biter och suger på leksaker, eftersom det kan lossna småbitar från leksakerna som kan fastna i halsen och innebära en risk för kvävning, säger Frida Ramström.

Kemikalieinspektionen framhåller att företag som tillverkar squishies bör undersöka förekomsten av den här typen av skadliga ämnen och bedöma om de kan utgöra risk för barn.

Frida Ramström framhåller samtidigt att föräldrar inte behöver vara oroliga.

– Du behöver inte vara orolig om ett barn har lekt med squishies. Om ett barn har blivit irriterad i ögonen eller luftvägarna så går det över när barnet inte utsätts för ämnena längre, säger Frida Ramström.

"Om du vill göra dig av med squishies så kan du slänga dem som vanligt hushållsavfall", skriver Kemikalieinspektionen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar