Getter i Halland blev plågade av barn: "Hjärtskärande"

"Vi får börja tänka om" säger arbetsledaren Jerry Bengtsson gällande djurens säkerhet under Skansenloppet.

delningar

För andra året i rad har djur blivit angripna i samband med SkansenloppetVallarna. Det förklarar Jerry Bengtsson, som är arbetsledare vid avdelning Skog- och kust inom kultur, fritid och teknikförvaltningen i Falkenbergs kommun.

- Det var getterna de fick fatt på denna gången. Vi har inte sett några yttre skador, men de ska ha hållit dem i hornen och bankat på dem. Det är barn som sagt det till sina föräldrar som sedan mailat mig, förklarar Jerry. Han fortsätter:

- Jag såg på getterna att de var väldigt rädda resten av dagen. Fortfarande nu, en vecka senare, är de betydligt mer skygga än vad de brukar vara.

När han sträcker fram handen för att mata getterna, går de därifrån. En get stannar kvar och väntar avvaktande någon minut, innan hon vågar närma sig.

- Såhär var det inte innan, hon har varit den mest sociala av dem alla, förklarar Jerry medan han väntar på att geten ska våga sig fram.

Det är inte första gången djuren blivit angripna av barn under evenemanget. I fjol kastades stenar och pinnar på Vallarnas grisar i samband med loppet.

- Men då kom vuxna och röt till, så det var ingen påverkan på djuren.

Vad tycker du om det här?

- Det är hjärtskärande för min del, jag är uppväxt med djur och brinner väldigt mycket för djuren. Jag har varit dräng och jobbat inom lantbruk i trettio år, så för mig är det jobbigt att se när folk gör så.

Har ni planerat några åtgärder för att undvika att något liknande händer igen?

- Vi trodde det var en engångsföreteelse i fjol med grisarna. Men vi får börja tänka om lite här nu, att tyvärr kanske låsa in djuren sådana här dagar.

För nästan sju år sedan blev fyra killingar ihjälslagna på Vallarna, något Expressen då rapporterade om. Jerry förklarar att det varit rätt lugnt på djurområdet sedan dess, även om det fortfarande förekommit en del skadegörelse.

- För tre år sedan så klippte de upp grisstaketet och eltråden för att släppa ut grisarna. Samma natt hade de klipp upp hål på fågelvoljären. Men vi har helt underbara människor som går här dagligen, de har järnkoll och hjälper oss, säger Jerry.

Djuren har dessutom haft påhälsning inne i husen. Jerry berättar att de hittat tillhyggen och strumpor med stenar i, som legat i hagarna. Dock verkar det inte bara vara barn som betett sig illa mot djuren på Vallarna.

- Jag som har huvudansvaret för djuren och två djurskötare har märkt att grisarna lägger sig i hyddan när de inte vill vara med. Men vuxna och barn kan stå och kasta stenar och pinnar på hyddan för att de ska komma ut, och det är inte acceptabelt heller.

Jerry berättar att man gärna får klappa Vallarnas afrikanska dvärggetter och Gotlandsfår genom staketet. Däremot tycker han att föräldrar och skolor bör lära barn vad djur innebär och hur de ska hanteras.

-Det ska vara fritt och gemytligt att komma till Vallarna, men det är lite sunt förnuft som behövs till.

FAKTA

Vallarna

- Område i Falkenberg med lekplats och minizoo.

- På Vallarna finns kalkoner, hönor, linderödsgrisar, afrikanska dvärggetter och Gotlandsfår.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar