Gamla fynd upptäckta på kvartet Renen

"Det roliga är att det finns så mycket kvar."

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Elisabet visar upp några av fynden.

Kvarteret Renen i centrala Varberg genomgår en omfattande sanering, något 24Varberg tidigare rapporterat. Arkeologerna är snart inne på sin fjärde vecka i arbetet med att leta efter gamla fynd från platsen, innan saneringen tar över.

- Vi har hittat det medeltida Varberg, det gamla Varberg, som ett tag hette Getakärr, berättar Elisabet Schager, projektledare och arkeolog.

Området har tidigare fått genomgå schaktövervakningar och kontroller i mindre utsträckningar. Arkeologerna har dessutom varit inne på Montessoriskolans skolgårdar som även den varit en del av Getakärr, förklarar Elisabet.

- Vi har vetat på ett ungefär var staden legat och varit här i omgångar de senaste åren. Men vi har ingen riktig bild över hur stort Getakärr var, eller vilken utbredning staden haft.

Den gamla staden Getakärr har omnämnts sedan slutet av 1200-talet. Hur många som bott i området eller hur stor staden var, vet man inte i dagsläget.

- År 1578 läggs staden ner och folk flyttade in till Varberg. Keramiken vi har är från 1400-1500-talet. Förra året hittade vi lite från 1300-talet, så det stämmer jättebra med tiden i staden, förklarar hon.

Arkeologerna är inne på sin första etapp av kvarteret Renen, där de hittat hittat keramik, glasbitar från dricksglas, stenläggningar, spikar och ben från kor, svin och get på området.

- Väldigt mycket djurben har vi. Det är jättetypiskt för den här typen av lämningar i stadslager, som det kallas för.

Den stenlagda ytan kan vara en innergård eller gata, förklarar Elisabet. Efter att fynden analyserats i Mölndal, kommer de skickas till museum.

- Det roliga är att det finns så mycket kvar. Det är egentligen det häftigaste och mest oväntade, med tanke på all industriverksamhet som varit här, säger Elisabet.

Arkeologerna ska gå igenom tre etapper på kvarteret Renen. Etapp två är stengatan i det avspärrade området och etapp tre blir gräsmattan ovanför, som ska genomsökas.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar