Från Varberg till eget hotell i Sri Lanka: "Otroligt häftig resa"

Familjen startade eget hotell under sin semester.

delningar

Familjen Ternön från Varberg åkte på en längre semester till Sri Lanka. Men resan blev inte riktigt som planerat. En dag bestämde de sig för att starta ett hotell i landet - och nu är de hotellägare till Jippie The Villa.

Det hela startade med att familjen varit på semester i landet och längtade tillbaka. Familjen började prata om att hyra ut sitt hus för att åkta tillbaka för att ta en längre semester tillsammans.

- Vi kände stressen av alla aktiviteter som föräldramöten, släktkalas, hämta och lämna. Man kände att "ska det vara såhär i livet?". Vi kände ett behov av att bara släppa allt och ta en paus och bara vara tillsammans, förklarar mamman och frun i familjen, Carin Ternön.

I april 2015 började planeringen. Familjen sålde sina saker på marknader, sålde av sina bilar, önskade sig pengar i födelsedagspresent och hyrde ut sitt hus. I augusti samma år blev den efterlängtade resan av. Döttrarna Maja, 18 och Stina, 15, började på en internationell skola i Sri Lanka.

- Allting var jättebra, men det blev tråkigt att bara ligga i solen och på stranden och inte göra något, man blir rastös ganska fort. Vi arbetade lite ideellt där nere vid sidan om, men vi kom på att det hade varit roligt att driva något guesthouse eller liknande under tiden vi var där, förklarar Carin. Hon fortsätter:

- Vi pratade med en god vän som bor där och som är lankés. I december kom han och sa att marken bredvid hans hotell var ledig.

Under december köpte familjen marken, som de äger tillsammans med vännen från hotellet bredvid. Eftersom turister inte får äga mark själv på Sri Lanka, så får vännen vara med och bestämma vissa beslut om hotellet, trots familjen står som ägare.

- Vad som var stor del till att vi vågade oss på detta, var att vi hade en person på Sri Lanka som vi litar på och som vi känt i många år. Han har hjälpt oss med allt och gör det än. Vi samarbetar mycket med turer, transfer och skickar över gäster till varandra om vi har fullt. Jag tror inte vi hade vågat annars, för det är väldigt mycket att lära sig.

Foto: Privat

Efter att de köpt marken väntade en invigning tillsammans med religiösa munkar innan bygget kunde dra igång.

- Religionen är väldigt viktig i Sri Lanka, och man får ta seden dit man kommer. Man går till några munkar och betalar en peng, och så frågar man när det är mest gynnsamt att starta bygget. Alla byggarbetare är involverade och det är en jätteviktig del i processen i Sri Lanka. Vi hade små altare med bananblad omkring och munkarna kommer dit och välsignar platsen.

Efter invigningen med munkarna startade bygget i februari 2016. Men det fanns mycket att tänka på. Det finns till exempel inte så mycket trä i landet, och elektronikutbudet var begränsat.

- Riskerna känns inte lika jobbiga när man är utomlands och det kändes ändå lite fräckt. Det är väldigt stor skillnad från Sverige, allt tar lite längre tid.

I december år 2016 hölls invigningen för Jippie The Villa. Totalt blev det sex hotellrum, en lägenhet, kök och en pool på det nybyggda hotellet.

- Vi försöker hålla det miljövänligt och att hela familjen är involverade. Vi har lärt personalen att källsortera till exempel. Vi har lärt oss extremt mycket av dem och dem lär sig från oss, det är väldigt roligt.

Under högsäsong åker familjen ner och arbetar på hotellet. I nuläget har hotellet fyra anställda och under lågsäsong får de hjälp av sin vän från hotellet bredvid.

- Sri Lanka har väldigt härligt folk, alla hälsar fast man inte känner varandra. Det är skön stämning, men det kan vara väldigt långsamt ibland kan jag tycka. Men det blir en bra balans mot Sverige med stress och tempot här.

Under resten av året arbetar pappan och mannen i familjen, Urban, på Implenia. Carin går snart ifrån sin tjänst som näringslivsutvecklare för att arbeta som utvecklare på halvtid, i Kungsbacka kommun. På så sätt kan hon ägna mer tid åt att arbeta med Jippie the Villa. Bland annat planeras det bli mer yoga och aktiviteter på hotellet i framtiden, och familjen släpper snart en webbkurs om vad man ska tänka på när man åker på semester en längre tid.

- Det har varit en otroligt häftig resa. Även om det varit väldigt jobbigt emellanåt så är det ingen av oss som ångrar det.

Har du några tips till andra som vill starta eget utomlands?

- Vänta inte. Vill man något så gör man det och strunta i vad andra tycker. Det var många som ifrågasatte oss, men det här är vad vi vill. För oss har det inte varit att vi haft massa pengar, det har varit en jävla massa vilja.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.