FRÅGA JURISTEN: "Har hans barn rätt till något?"

Juristen Fredrik Stolt från LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. Denna vecka handlar det om arvsrätt för bonusbarn.

delningar

FRÅGA:

"Jag har en fråga angående arvsrätt för bonusbarn. Min man dog för två år sedan, han har två barn sen innan och jag ett barn sen tidigare, ett gemensamt. Min fråga är om bonusbarnen ska ärva något när jag går bort? Vi ägde inget hus, hyr en bostad. Det mesta som han ägde fick de som arv av mig när han dog. Men det finns lite annat som var hans som nu är mitt. Vi hade varit gifta i nio år när han gick bort. Har hans barn rätt till något som innan han avled var hans eller om allt går till mitt barn sen tidigare och vårt gemensamma barn?"

SVAR:

Tack för din fråga! När en make avlider med särkullbarn (bonusbarn) bör man först reda ut hur maken upphörde att vara tillsammans med särkullbarnets andra förälder, om de var ett par. Avled den andra föräldern till särkullbarnet eller gick de ifrån varandra?

Om den andra föräldern avled är nästa fråga om de var gifta eller om det fanns ett testamente mellan dem som gjorde deras barn (hans särkullbarn nu) till efterarvingar vid hennes bortgång. Om det finns en sådan efterarvsrätt ska den andelen först räknas av från den efterlevande förälderns egendom innan bodelning görs mellan er.

Foto: Mostphotos.

Jag är medveten om att ovan diskuterade eventuella efterarvsrätt inte var en del av frågan men den är lätt att missa samtidigt som fenomenet blir vanligare – att änkor och änklingar gifter om sig med resultatet att gemensamma barn i ett äktenskap blir särkullbarn i senare äktenskap.

Sedan 1988 är huvudregeln att makar ärver med förtur före gemensamma barn, men bara tills vidare (med fri förfoganderätt). Genom testamente kan man låta särkullbarn och ”sambobarn” få vänta på ½ av arvet. Att gifta sig med en änka/änkling kan få konsekvenser som man kanske inte hade räknat med, se exemplet nedan:

Som det låter på dig har ni gjort någon form av arvskifte. Av arvskifteshandlingen framgår det förhoppningsvis att hänsyn har tagits till eventuell efterarvsrätt med anledning av arv efter en tidigare avliden maka (över ett arvskifte ska det enligt lag upprättas en skriftlig handling som skrivs under av delägarna).

Om äktenskapet mellan särkullbarnens avlidne far och deras mor upplöstes genom äktenskapsskillnad finns inte någon sådan, ovan beskriven, efterarvsrätt efter henne (förutsatt att bodelning gjorts).

Den fråga som återstår att ta ställning till är om barnen anses ha rätt till ytterligare arv efter sin far med anledning av att du övertog delar av hans egendom. Den delen borde ha hanterats i det arvskifte som gjordes mellan dig och hans barn. Står det inget om den saken (att du skulle ha ärvt det med fri förfoganderätt) är det inte orimligt att tolka det som att du och hans barn var överens om att de fick vad de skulle/ville ha och att de inte har några ytterligare anspråk.

Det bästa hade såklart varit om ovanstående klart och tydligt hade framgått av arvskifteshandlingen. Det kan vara svårt att tänka på allt själv. Även om det inte finns några krav i lagen att arvskiftet ska upprättas av en jurist kan det vara värt att ta hjälp istället för att göra det själv, för att undvika ovan nämnda (eller andra) problem/frågetecken.

Vill du ställa en fråga kring juridik? Mejla fredrik.stolt@lrfkonsult.se

Fredrik Stolt LRF Konsult

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar