Forskning: Dofterna som gör dig till en sämre bilförare

Genrefoto: Wikimedia Commons/Ranveig.

Det finns flera dofter som gör oss mer trafikfarliga bakom ratten, här är några av de vanligaste du bör undvika.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Vi har alla säkerligen någon gång känt den härliga doften av mat, nybakat bröd, nyklippt gräs eller blommor när vi varit ute och kört bil.

Trots att många tycker att det luktar gott, är det här exempel på dofter som gör oss till sämre bilförare, enligt Assistansbolaget. Bland annat genom att risken för raseriutbrott ökar.

– Det finns flera dofter som gör oss till sämre bilförare. Bland de finns snabbmat och nybakat bröd, som ökar risken för raseriutbrott. Men också lavendel, som för övrigt är en väldigt vanlig doft i doftgranar, som gör bilförare för avslappnade. Även doft av skog är ett problem, då det kan bidra till att vi kör fortare än hastighetsbegränsningen tillåter, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget.

Forskningen visar också att det finns dofter som gör oss till bättre bilförare. Därför har Assistansbolaget tagit fram en trafiksäker doft.

Den trafiksäkra doften innehåller pepparmynta och kanel, som enligt Assistansbolaget får förare att koncentrera sig på vägen och behålla lugnet.

– När det är mycket trafik på vägarna vill vi mena att fler förare blir irriterade. Det kan handla om småsaker som köbildning eller att någon gör en omkörning man själv inte tycker var trafiksäker. Men under julen kör vi också långa sträckor, vilket gör det svårt att hålla koncentrationsförmågan på topp. Enligt forskningen är det just sådana saker vår trafiksäkra doft förbättrar, säger Lukas Fryklund.

Trafikfarliga dofter: 

1. Snabbmat, nybakat bröd och bakverk gör förare hungriga, vilket leder till att de brådskar till närmaste matställe. Resultatet är irritabilitet och ökad risk för raseriutbrott och fortkörning. 

2. Kamomill, jasmin och lavendel gör förare för avslappnade. 

3. Nyklippt gräs, tallskog och vägkantsblommor kan få bilförare att bli nostalgiska, i sådan utsträckning att deras dagdrömmeri tar fokus från vägen och hur snabbt man kör. 

4. Skinnsäte och olja kan få äldre förare kan bli nostalgiska och tänka tillbaka till spänningen med den första bilen och göra mer riskfyllda körmoment. 

5. Vissa parfymer och aftershaves kan antända sexuella tankar hos både manliga och kvinnliga förare, vilket gör dem mer fokuserade på det än på vägen.

Trafiksäkra dofter: 

1. Pepparmynta och kanel förbättrar koncentrationsnivåerna och gör förare mindre irriterade. 

2. Citron och kaffe hjälper förare att uppnå högre koncentrationsnivåer och tänka klart. 

3. Nybilsdoft tenderar att göra förare mer försiktiga med under sin körning och förbättrar koncentrationen. 

4. Havsbris. En bris från havet kan bidra till att förare tar ett djupt andetag, vilket kan lindra stress, slappna av musklerna och lugna sinnet.

Källa: Assistansbolaget.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar