Laddar

Försäljning av udda föremålet ökar i Halland

Ny undersökning av hallänningarnas konsumtionsvanor visar på ökad försäljning av begagnat.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Tradera har nyligen gjort en Sifo-undersökning som visade på att svenskarna är mätta på att köpa nyproducerade varor. Däremot är inställningen till återanvändning, det vill säga second hand och begagnat, annorlunda. Fler väljer begagnat och medan julhandeln spås gå ner, går andrahandshandeln upp. De har även undersökt vad som trendar län till län.

Förutom att se vad som säljer bäst second hand kan de även se vad som trendar i försäljning per län i Sverige. Försäljningen av samlarprylar så som samlarbilder och figurer har tagit enorm fart i Halland under 2018. Samlarprylar har ökat mest i försäljning i Halland, med hela 142 procent, visar undersökningen.

– Hängivna samlare vet vad de vill ha och är oftast beredda att betala riktigt mycket pengar för objekt som saknas i ens egen samling. Vi ser att intresset för rogivande hobbies som frimärkssamlingar och samlarkort vuxit starkt under senaste året. Jag tror att många tycker det är en skön motvikt till vår stressade, uppkopplade tillvaro, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera i ett pressmeddelande.

Det som säljs mest begagnat på Tradera i Halland är framförallt barnkläder, som tvåa kommer damkläder och på tredje plats kommer dvd-filmer.

36 procent av svenskarna säger att de känner en olust inför att köpa och konsumera nyproducerade varor, enligt en ny Sifo-undersökning som Tradera har genomfört. 19 procent, alltså var femte svensk, svarar samtidigt att de handlar mer begagnade varor än för två år sedan. Det syns på den blomstrande secondhand-marknaden – och inte minst på nätet.

Känslan av att vara trött på att konsumera nyproducerat är störst bland kvinnor i åldern 18 till 29, liksom män och kvinnor över pensionsåldern. En tredjedel, 33 procent, av svenskarna handlar mindre nytt idag än för tre år sedan, enligt Sifo-undersökningen.

Pressbild: Tradera

Pressbild: Tradera

Relaterade artiklar