Förlorade inkomster av tunnelbygge - kräver ersättning

Avspärrningarna har drabbat företag som nu söker skadestånd.

delningar

Nu har Västra Vallgatan öppnat igen, men under avstängningen fanns det företagare vid stationsområdet som drabbades hårt. Efter förlusterna kräver nu två företagare kompensation hos Trafikverket, rapporterar Hallands Nyheter.

De företag som kan bevisa att vägavspärrningen påverkat verksamheten negativt, kan få rätt till skadestånd. Än så länge har Via Veneto Pizzeria och Frisyrhörnan varit i kontakt med Trafikverket av den anledningen.

Via Veneto Pizzeria är anslutna till beställningstjänsten hotmat.se, där man nu tagit bort utkörningsavgiften och levererar gratis.

– Hade ägaren inte haft utkörning av pizzor hade han gått i konkurs, säger Kim M. Hansen, som driver hotmat.se, till Hallands Nyheter.

Frisören Therese Valfridsson Alfredsson blev nekad ersättning trots att hon kunnat visa på förluster sedan avspärrningen i sin bokföring. Hon begär nu ersättning för andra gången. Företaget har dock gått bättre sedan gatan tillfälligt öppnat upp igen.

– Antalet kunder ökade direkt. Men det här hade jag behövt veta mycket tidigare, säger Therese Valfridsson Alfredsson till tidningen.

Det är endast skador "av betydelse" som ersätts och Trafikverket kräver bland annat underlag som tydligt visar att det är avspärrningen som ligger till grund för förlusterna. Företagarna måste också visa att de "vidtagit alla rimliga åtgärder för att minska effekten av skadan."

Det var den 27 maj som gatan öppnades tillfälligt för trafik. Västra Vallgatan kommer vara öppen fram till den 31 augusti, därefter beräknas vägen vara avstängd fram till 2025 för planering och byggnation av Varbergstunneln.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.