Företaget investerar för en bättre framtid: "Är så taggad"

Snart börjar bygget av Falkenbergs största solcellsanläggning.

delningar

3C Productions är ett miljömedvetet familjeföretaget som arbetar med innovativa produkter för byggen, som de själva tillverkar och bygger. Nu tar företaget sitt miljötänk till nästa nivå - och bygger en solcellspark på 5000 kvadratmeter vid fabriken på Styrvägen 1 i Vinberg.

- Jag är så taggad, jag har hållit på att jobba på det här riktigt stenhårt under ett år så att alla parametrar är på plats. Nu är allt färdigt så nu kan jag äntligen släppa handbromsen och köra, och det är det jag är expert på, säger Johan Strömberg.

I ungefär ett och ett halvt år har fabriken 3C production haft 1000 kvadratmeter solceller på taket. Solcellerna har stått för 60 procent av fabrikens energiförbrukning. Nu är målet att 3C Production ska drivas helt på energi från solcellerna från både tak och den framtida parken. Förutom solenergi, använder sig företaget av eldrivna bilar och försöker återanvända så mycket material som möjligt i fabriken, förklarar Johan.

- Min tanke är att jag ska ha så lite inverkan på miljön som möjligt i min fabrik, vi är väldigt noga med att vara i framkant.

Totalt blir det 804 solceller i solcellsparken och Johan räknar med att 30-40 procent av energin från solcellerna kommer kunna skickas ut till elnätet. Parken kommer stå i olika sektioner på marken, på andra sidan vägen av C3 Productions fabrik.

- Jag är glad för att jag och familjen tagit ett beslut om att vi ska satsa på solcellerna. Alla som kan göra något måste göra något för miljön, även om det handlar om en liten förändring.

Planerna för solcellsparken startade kort efter att solcellerna på taket sattes upp. Johan märkte snabbt att det var ett kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att använda sig av el i sin fabrik. Men trots att Johan själv gillar att bygga, blir det företaget Kopernicus som kommer anordna solcellsparken.

- De gjorde mitt tak och var fantastiskt duktiga, de gjorde en väldigt bra anläggning, förklarar Johan.

På vintern blir det betydligt mindre el från solcellerna, och Johan berättar att han gärna hade lagrat elen för att kunna använda den vid dåligt väder. Och redan nu har han börjat fila på sitt nästa plan.

- Nästa projekt kommer vara att kunna lagra in el från solcellerna. Det är lite spännande faktiskt, det ena ger det andra.

Solcellsparken är planerad att stå klar till juli 2019. Den totala effekten för alla paneler kommer landa på 36 2941 kilowattimmar per år, förklarar Johan.

- Att våga är att vinna, ingen kommer ihåg en fegis.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar