Förening skapar gemenskap bland surfare: "Stor glädje"

Nu planeras det framtida Stormhuset på Apelviken att bli en ny samlingsplats.

delningar

Föreningen Varbergs Förenade Surfare har funnits sedan 2014 och arbetar utefter tre ledord - mer gemenskap, värna om våra platser och en samlad röst. Föreningens ordförande Kjell Sallén har själv varit surfare sedan sent 70-tal, då sporten växte i kommunen.

- Det som kallas surfparkeringen som ligger mitt i Apelviken, dit kom surfare. På den tiden visste man inte när det skulle blåsa, sjörapporten sa någonting men den stämde bara ibland. Så det handlade mycket om att vänta och hänga och då var surfparkeringen ett idealt ställe för detta. Det blev en slags kultplats, säger Kjell.

Han berättar att det finns fyra surfgrenar: vindsurf, kitesurf, vågsurf och stand up paddle board. Oftast har surfarna en huvudgren och samtliga grenar involveras i föreningen. Kjell förklarar att han själv var fanatisk surfare de första 7-8 åren, innan han tog en paus för jobb och karriär. Nu har han gjort sporten till sitt liv och arbetar som surfinstruktör på Peder Skrivares Skola, som är den enda skolan i Sverige som har det.

Vad är det som lockar med surfen?

- Det är att kunna göra någon som är jätteintensivt tillsammans med kompisar. När man är ute och det blåser riktigt mycket och det är stora vågor är det spännande helt enkelt, det är mycket adrenalin. I januari när alla andra kanske helst vill vara inomhus så kan vi hitta glädjen här på vattnet, förklarar Kjell. Han fortsätter:

-Att gå på torget en lördag i november är kallt, men att vara ute och köra i Apelviken i vattnet är inte kallt. Vi har bra grejer, 6 millimeter våtdräkter. Man kanske fryser lite om händerna, men värmen kommer inifrån. Det är en så stor glädje att njuta av samspelet med naturen och det ger surfen mig, naturupplevelser hela tiden. Sedan är det också en del av charmen och utmaningen att man vet aldrig när det funkar. Det medför att man har en inställning att ta vara på chansen när den kommer.

Kjell förklarar att Varbergs kommun tagit beslut om att göra staden till norra Europas ledande surfdestination. Till följd har de efterfrågat surfarnas åsikter. I samband med det startades föreningen Varbergs Förenade Surfare som en respons på situationen. Föreningen har i nuläget cirka 300 medlemmar.

- Vi har en kultplats, jättebra vikar och bra förhållanden nära staden, man kan åka in och få en pizza inte långt från havet. Det är närheten till staden som gör att den här visionen om att bli den bästa surfdestinationen faktiskt är realistisk. Och det händer massa andra grejer i Varberg som man som surfare kan ha glädje av när det inte blåser, säger Kjell.

Kjell förklarar att det unika med Apelviken och Läjet är att alla fyra surfgrenar på samma vikar, medan de flesta andra ställen har det mer specialiserat på en eller två grenar. Eftersom väder och vind är avgörande för sporten handlar det snarare om att åka ut med sina vänner när vädret tillåter, än att träna regelbundna tider i större grupper.

- Det betyder att vi måste komma överens och då behövs mer gemenskap, och vi har tagit ett helhetsgrepp kring det. Det fanns ingen riktig ideell förening som jobbade med den här ideella biten innan. Vi har inga regelbundna träningar, för det kan man inte ha. Surf är en spontanidrott, det frodas att vågorna och vinden spelar boll också så att säga. Det går inte att fungera som en vanlig idrottsförening och det är vi inte heller, vi är en intresseförening som jobbar med de här ledorden.

Varbergs kommun samarbetar med ett flertal aktörer för ett planerat Stormhus som ska byggas i Apelviken, där Varbergs Förenade Surfare blir hyresgäster. Kommunen håller i tre dialogmöten för att arbeta fram hur huset ska bli. Föreningen har medverkat på flera dialogmöten, där Kjell upplever att de fått ett stort gensvar.

- Visionen är ganska så välförankrad bland de olika aktörerna här. Det ska vara ett ställe där det finns basfunktioner för surfarna med varm dusch, omklädning inomhus och förvaring av utrustning. Det är en medlemsyta där man får vara medlem för att ha tillgång till det. Men sedan tycker vi det är viktigt att det runt omkring finns sådant som är attraktivt när man inte ska ut på vattnet och att det ska finnas något och göra för de som inte surfar som lockar med, förklarar Kjell.

Senaste projektledningen med kommunen hölls för en vecka sedan, där föreningen medverkade.

- De förslagen som vi kom med var inte om att skapa unika möjligheter för surfarna, utan att det skulle vara inbjudande för alla och att vanligt folk ska komma dit. Det är en viktig faktor. Till exempel var det inritat i planen att det skulle finnas plats för surf-fordon och det tycker inte vi, för när det kommer många surfare brukar det inte vara badväder. Vi vill inte ha en särställning, för då försvinner den goda känslan runt surf.

Hur stort Stormhuset blir är i nuläget inte bestämt. Det finns utrymme för 500 kvadratmeter, något Kjell tror skulle bli för stort och dyrt. Han berättar att utmaningen för föreningen är att hitta finansiering till den framtida samlingsplatsen.

- Vi söker från de ställen där man kan söka stöd från. Det finns stora aktörer som är intresserade av att hjälpa till med den här typen av halvsociala projekt. Det är viktigt för vår del eftersom det bidrar till att sänka driftkostnaderna. I och med att vi inte har regelbunden träning så är vi inte berättigade till LOK-stöd och hela den biten. Vår ekonomi funkar liksom inte som en vanlig idrottsförening..

Föreningen har funderingar på att göra strandstädning till ett återkommande event i framtiden, och att bland annat kunna vara en inkörsport för de som vill testa på sporten med visionen om att kunna ha utrustning för de som vill prova på surfing i det framtida Stormhuset.

- Då är en förvaringsutrymme en nödvändighet för sådana här prova-på grejer. Vi har liksom inga stora visioner om att bestämma vad folk ska göra. Fortfarande är surf en spontanidrott, och det går aldrig att ändra på.

Stormhuset beräknas stå klart 2021.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.