Laddar

Förändring bland nämnderna: "Känner oss nöjda"

Morgan Börjesson (KD), Christofer Bergenblock (C), Ann-Charlotte Stenkil (M) och Tobias Carlsson (L) - Foto: Viktoria Andersson

Politikerna meddelar kommunstyrelsens ordförandeposter inför den nya mandatperioden.

delningar

Centern, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna har en majoritetsregering i Varberg under den nya mandatperioden. Sedan den förra mandatperioden har det gått från ett alliansstyre tillsammans med Miljöpartiet, till en renodlad allians.

- Det är få kommuner och landsting som faktiskt kan ha ett rent allianssamarbete även den här mandatperioden. Därför har det varit var ganska naturligt och givet för oss att faktiskt söka den här lösningen. Jag tror att man tryggt kan lita på att vi kommer hantera detta framöver med det laget som vi har nu, säger Tobias Carlsson (L).

Ann-Carlotte Stenkil (M) sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande inför mandatperioden. Det har tidigare tagits ett beslut om en förste vice ordförande i kommunstyrelsen, som nu blir Christofer Bergenblock (C).

- Jag är väldigt glad att vi landat i detta. Till att börja med så händer det mycket i Varberg. Med vår storlek på kommunen är det väldigt sällsynt att man bara har ett majoritetsråd och ett oppositionsråd. Skulle det vara så att ordförande inte är tillgänglig av någon anledning, så är det oppositionsrådet som går in. Genom detta vill sörja för att det är majoriteten som går in istället, förklarar Stenkil.

Christofer Bergenblock har tidigare suttit i Kultur-och fritidsnämnden, där nu centerpartisten Lena Språng tar över det formella ansvaret från och med den första januari.

- Dels är det så att vi har en förvaltning som sitter med alla kunskaperna. Sedan kommer jag personligen prata och lämna över allt till Lena Språng. Det är inte så svårt, steget är inte så långt oss emellan. Vi jobbar mycket ihop idag så det blir inga konstigheter, förklarar Bergenblock om överlämningen.

Förändringar är ingenting som skrämmer alliansen. Bland ordförandeposterna finns det personer som sitter kvar på samma ordförandeposter som tidigare mandatperiod och personer som får andra ordförandeposter.

- Vi känner oss nöjda med den här bemanningen. Vi tror att det blir bra för Varberg, säger Stenkil. Hon får medhåll från Bergenblock:

- Det känns som en bra helhet. Det är för all del många med stor erfarenhet men det är många nya namn och posterna här. Det tror jag är är viktigt i politiken, att man roterar och använder kunskaper från tidigare nämnder och verksamheter som man varit i. och kommer in med nya ögon och ny blick i de verksamhet där man hamnar.

Relaterade artiklar