Flugor och råkvalster – istället för besprutningsmedel

delningar

Här är lokala odlaren som satsar på miljön.

Nu är det odlarnas säsong. På Warbergs Tomat i Gunnestorp påbörjades planteringen redan i april. Nu finns där 38 sorters tomater, åtta sorters sallader, paprika, minigurkor och chili bland de höga plantorna.

– Odlingen har gått väldigt bra i år, vi har haft tur med vädret. I år har vi odlat mer paprika än tidigare. Vi har planterat tusen plantor paprika och tusen plantor gurka, säger Raimo Einosson, trädgårdsmästare och ägare till Warbergs Tomat.

Bland tomaterna är Svea kvist storsäljaren. I år har det planterats 8500 plantor av just den sorten. Det blir cirka 300 kilo tomat i veckan.

Svea Kvist

Raimo Einosson har ägt Warbergs Tomat sedan 1986. Då började han med att odla en sorts tomat. För besökarna fanns självplock och en automat där man gjorde sin betalning. – Då hade jag bara stora runda tomater. År 2002 började jag prova lite fler sorter. Sedan utvecklades det mer och mer.

2013 öppnades gårdsbutiken och ett nytt område öppnades under förra året. Ett bageri med ekologiska råvaror öppnades i samma veva.

För att minska miljöpåverkan återvinner Warbergs Tomat sitt vatten genom att elda med biogas, så att vattnet återanvänds på plats.

–Det måste finnas en anledning för folk att ta sig hit så vi försöker hålla i hela konceptet med miljötänk. Vi har alltid ekologisk bekämpning och ingen besprutning. Det finns mycket bra saker mot skadedjur. Vi köper in burkar med flugor, råkvalster och steklar som vi släpper ut.

Bekämpningsinsekterna äter upp skadedjuren och gör ingen skada på plantorna. På Warbergs Tomat har man använt sig av metoden i många år.

– Många odlare gör det, i någon utsträckning. Vi har väldigt bra tomater här i Sverige, men det kommer oftast inte ut till konsumenten, avslutar Raimo Einosson.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar