Experten: Så gör du om din lägenhet är för kall

Genrefoton: Josefin Berggren/Hyresgästföreningen, arkiv.

Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas tipsar om vad du kan göra själv som hyresgäst.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Väder kan vara oförutsägbart och slå om snabbt och det brukar inte värmesystemet i bostaden göra lika enkelt. Till Hyresgästföreningen inkommer det samtal om kalla lägenheter i perioder.

Problem med kall lägenhet när vädret är kallare utomhus är ett vanligt ärende hos ärendehandläggare och jurister på Hyresgästföreningen. Samtalen kommer i perioder, höst, vinter och vår och i många fall handlar det om enklare åtgärder.

– Oftast vänder sig hyresgästen till oss när de inte känner sig hörda av sin hyresvärd. Det finns riktlinjer från folkhälsomyndigheten som vi går efter när det gäller temperatur inomhus. I många fall kan lägenheten upplevas som kall och kanske har inte värmen kommit igång ordentligt, säger Ingrid Buskas, regionjurist på Hyresgästföreningen region Sydost.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet inte bör understiga 20 grader. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18 grader och inte varmare än 26 grader på sommaren – med vissa undantag.

Vid plötsligt kallare väder utomhus finns det åtgärder som man som hyresgäst själv kan testa först. Ingrid Buskas tipsar:

✓ Börja med att mäta temperaturen i lägenheten. Temperaturen mäts mitt i rummet en meter ovan golv.

✓ Bara för att elementen är kalla betyder inte det att de inte fungerar. I många lägenhetshus anpassar elementen sig till den temperatur som finns i rummet.

✓ Låt elementen få fritt spelrum, dra ut soffan, lyft på gardinerna och låt värmen sprida sig. Täcker något elementen stannar värmen lätt där.

✓ Lyft frågan med din hyresvärd, kanske kan de ställa in ett tillfälligt extra element.

✓ Får man inte den hjälp man behöver kan man som medlem kontakta Hyresgästföreningen för ytterligare stöd.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar