Ex-kriminell visar: Så lätt stjäl jag dina däck

Skärmdumpar: Vimeo/ABS Wheels.

Före detta yrkeskriminella Anders Adali demonstrerar hur enkelt det är att bryta upp låsbultarna som kallas för "anti theft bolts".

14 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

ABS Wheels har via sin däckpanel fått svar från 30 000 kunder där hela åtta av tio har svarat att dom litar på låsbultar, så kallade "anti theft bolts".

Undersökningen visar att majoriteten av svenska bilägare känner sig trygga med säkerhetsslås. Den obekväma sanningen visar dock att speciallås inte hjälper. Det har bara en "avskräckande" effekt.

ABS Wheels tog kontakt med Anders Adali, före detta yrkeskriminell som under 90-talet var ökänd i den undre världen. Syftet var att låta Anders visa företaget hur tjuvarna stjäl svenska bilisters dyrbara hjul.

– Hjullås har en avskräckande effekt och det hjälper inte om det är proffs i närheten som vill komma åt dina hjul berättar Anders Adali.

Media har den senaste månaden uppmärksammat däck och fälg stölder i miljonklassen. 

– Det är alltid viktigt att fördröja stölden, det handlar om att göra det svårare för tjuven för att fördröja de hela. Däck och fälgar speciellt med specifika märken som kan kosta upp emot 50 000 kronor ger en bra hacka till tjuven, mycket exporteras även utomlands. I Sverige kommer det stöldligor för dessa ändamål. Låsbultar fördriver tiden och gör det svårare för tjuven, däremot hjälper det inte om det kommer ett riktigt proffs berättar Anders Adali.

Se videon när Anders Adali bryter upp de speciallåsta däckbultarna på några sekunder:

Ska man använda låsbultar?

– Ja, man bör tänka på var man parkerar. Helst i ett belyst område eller garage, har man dessutom Grannsamverkan så ökar chansen att man får ha både bil och hjul ifred. säger Per Klingvall, chef rådgivning, SSF Stöldskyddsföreningen.

– Ja det ger trots allt ett litet extra skydd och gör att tjuven måste banka ut hjulet, det gör att processen tar längre tid och på så sett kan exempelvis bra Gransamverkan skydda varandra säger Anders Adali.

Som före detta yrkeskriminell delar Anders med sig av sina tips:

• Låsbultar är viktigt, detta fördröjer stölden hos en rutinerad tjuv och gör det omöjligt för en orutinerad skruk.

• Ställ bilen där det är upplyst och helst i ett garage. 

• Grannsamverkan är viktigt. Prata med grannarna och hjälp varann, informera grannarna om att kontakta dig om de ser några skumma typer i närheten. 

• När du byter dina däck, gå till en däckverkstad! Där har du prylarna försäkrade och låsta. 

Källa: ABS Wheels.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar