Laddar

Efter storbråket: ”Jag är trött på att hoppas för mycket”

Infekterad konflikt mellan Varbergs BoIS och välgörenhetsprojektet Unite People.

delningar

Integrationsprojektet Unite People – grundat och lett av Adran Bainca – är ett initiativ som syftar till att hjälpa och stötta ungdomar i Varberg genom fotboll.

Förra året vann Unite People ATG:s tävling ”Drömfonden” och tilldelades ett pris på 150 000 kronor.

Pengarna togs hand om av Varbergs BoIS, eftersom Unite People var registrerat under superettanklubben.

Men nu har det skurit sig rejält mellan Varbergs BoIS och Unite Peoples initiativtagare Adran Bainca.

Anledningen är att Varbergs BoIS valt att plocka ut de 150 000 kronorna från fonden och spendera pengarna genom att betala av andra kostnader inom klubben.

Varbergs sportchef Kujtim Bala menar att klubben inte har begått några fel i ärendet.

I en intervju med Fotbollskanalen berättar Kujtim Bala att de 150 000 kronorna hela tiden var menade att gå till det tänkta ändamålet – att utveckla fotbollsverksamheten för tjejer och funktionsnedsatta – men att klubben var tvungna att plocka ut pengarna för att rädda Varbergs BoIS från en ekonomisk kris.

– Vi kom in i en väldigt rörig situation i just det här samarbetet när Unite People valde att slita sig loss. Då känner jag att min första uppgift är att se vad det är som faktiskt står i avtalen som är skrivna. Och vilka rättigheter och skyldigheter vi har utöver avtalet. Det finns ingenting som pratar om öronmärkt, eller att de tillhör Unite People. Det är ett avtal skrivet mellan Varbergs Bois och ATG/Drömfonden. Sedan är pengarna menade till ett enda syfte och det är skrivet i avtalet, vad pengarna ska gå till, säger Kujtim Bala till Fotbollskanalen.

Kujtim Bala menar att klubben tog ut pengarna som ett lån.

– Utan att nämna innehåll i avtalet, så måste vi helt enkelt redovisa hur vi har använt pengarna i projektets syfte. Vi kände någonstans från början att vi var beredda att hålla oss till den handlingsplan som fanns i avtalet. Men å andra sidan ville vi inte stoppa Unite People som ville slita sig loss. De ville gärna ha med pengarna från drömfonden. Vi tog ett snabbt beslut om att pengarna skulle betalas tillbaka. Som i alla föreningar är det väldigt svåra månader i slutet av året. Då har man helt enkelt använt pengarna till att rädda klubben, för att försöka få balans i likviditeten. Att vi ska ha brutit avtalet eller innehållet i det håller jag inte med om. Vi hade ända till slutet av maj på oss att redovisa hur vi använt pengarna. Tanken var hela tiden att använda pengarna till det, säger han.

Varbergs BoIS har nu en och en halv månad på sig att betala tillbaka 150 000 kronor till ATG. Därefter kommer pengarna att betalas ut till Unite People igen.

Unite Peoples starke man Adnan Bainca är uppgiven när 24Varberg.se når honom för en kommentar.

– Jag är rätt trött på hela grejen, det har tagit otroligt mycket energi i flera månader detta och nu när det kom ut så har det tagit ännu mer energi. Förhoppningsvis löser det sig så snart som möjligt då vi vill gå vidare och göra det vi gör bäst. Sen känner jag att Varberg, och framförallt våra ungdomar som deltar i våra aktiviteter har rätt till att veta hur det ligger till och hur illa det har varit under en period, säger Adnan Bainca till 24Varberg.se.

– Men självklart är vi glada o-m det löser sig. Samtidigt så har det inte löst sig på tre månader, så jag är trött på att hoppas för mycket. Men jag kämpar vid sidan om för att få ihop sponsorer så vi kan klara oss ifall det skulle skita sig med BoIS, säger Adnan Bainca.

Relaterade artiklar