Laddar

Efter arkeologiska upptäckten – då invigs Brunnsparken

"Det är både spännande och opraktiskt. Som projektledare är man väldigt mån om att vara klar i tid och hålla budget och sedan dyker något så oväntat som det här upp", säger Jennie Fagerström.

delningar

Senast vi på 24Varberg pratade med Jennie Fagerström, projektledare inom Hamn- och gatuförvaltningen för Varbergs kommun, berättade hon att man då siktade på att inviga Brunnsparken någon gång i juni. Det med förutsättning att vintern inte skulle bli allt för hård.

– Nu slog ju vintern till i alla fall men de har ändå lyckats hålla ett ganska bra tempo i byggandet. Så det vi tror nu är att vi kommer vara klara med det mesta i juni, förutom då den hörnan där vi har hittat det här arkeologiska fyndet, säger Jennie Fagerström.

Den 2 februari gjordes ett arkeologiskt fynd under Brunnsparken. Nämligen ett underjordiskt rum fyllt med vatten som blivit väldigt omtalat i Varberg.

Enligt Jennie talar det mesta för att utrymmet är en branddam från slutet av 1800-talet. Bland annat på grund av att teglet är maskinslaget och inte gjort för hand, mer industriellt tillverkat. Och sedan att tegelvalven, som taket består av, vilar på järnbalkar som liknar en järnvägsräls.

– Det är både spännande och opraktiskt. Som projektledare är man väldigt mån om att vara klar i tid och hålla budget och sedan dyker något så oväntat som det här upp.

Trots att kommunen haft en kulturhistorisk utredning som underlag, och en antikvarie som varit med i skissprocessen, kom ändå upptäckten helt som en överraskning.

– Vi frågade en av anläggningsarbetarna som var med när parken fick sitt nuvarande utseende i början av 70-talet. Och han hade heller ingen aning om utrymmet. Så det är ganska intressant att det har legat där så länge helt oupptäckt.

– Man vill inte riva saker i onödan men samtidigt vill man få en bra utformning på platsen. Så vi håller på att utreda det här nu och jag har ställt frågan till arkeologen om vad vi får göra. Och när vi får reda på det får vi då börja titta på vad vi vill göra med utrymmet.

Den nämnda delen av Brunnsparken, som är närmast Västra Vallgatan, ser inte ut att bli färdig till den planerade invigningen i juni. Men eftersom väldigt mycket av parken däremot kommer vara klart till dess är det, enligt Jennie Fagerström, ”synd att inte ha en invigning”.

– Att använda det hela sommaren och sedan ha en invigning efteråt känns lite konstigt.

Nu återstår det att se vad det blir av branddammen och om det möjligtvis finns fler gömda utrymmen runt om i Varberg.

Relaterade artiklar