Det här har hallänningarna helst på julbordet

Julmat, julbord. Pressbild: Hemköp/Axfood

Julölen är en favorit på hallänningarna julbord – men det är inte lika populärt i övriga landet.

delningar

Julskinka, köttbullar, sill, lax och Janssons frestelse – det är vad det svenska folket helst vill ha på julbordet. Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

När hallänningarna dukar för julbord får det gärna fyllas av julöl, rödkål och inte minst – grönkål. I region Väst, som i statistiken innefattar länen Halland, Västra Götaland, Värmland, Örebro och Dalarna, äter nämligen invånarna mer julvört än i landet i genomsnitt. Det visar den julbordsstatistik som årligen tas fram av Hemköp.

På julborden i Halland är det 26 procent som har grönkål, medan det bara är 13 procent av svenskarna i Västerbotten, Norrbotten, Gävleborg, Västernorrland och Jämtland som vill äta grönkål. Men det som hallänningarna allra helst har på julbordet är faktiskt julöl. Så mycket som 35 procent av hallänningarna har det på sitt julbord. En stor skillnad sett till de svenskarna som näst mest ser julölen som viktig, alltså de i sydost. Där endast 19 procent önskar ha det på sitt julbord. Dessutom vill 26 procent ha rödkål vid julen.

Sylta i Stockholm, julostkaka i Dalarna och brunkål i norra Sverige? Nej, det hör till ovanligheten. De regionala skillnaderna visar att julölen står på bordet i Dalarna och Värmland. Rödkål och grönkål är andra favoriter. I Skåne och Blekinge är brunkålen en självklarhet men julknäcke och julkorv serveras sällan. I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men även gärna pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras nästan aldrig. I sydost där Gotland, Östergötland och Kronoberg ingår, sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd däremot syns sällan.

– Vi ser att många väljer enkla lösningar för att spara tid inför julen. Försäljningen av färdigskivad julskinka är ett exempel där vi ser en stor försäljningsökning. Vegetariska inslag på julborden är inte längre en trend utan något som finns hos de allra flesta, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp i ett pressmeddelande.

Vegetariska varor har under året ökat med närmare 20 procent på Hemköp. Vegetarisk prinskorv, vegobullar och griljerad kålrot är exempel på vegetarisk julmat. Matens ursprung är en stor del av hållbar julmat och kring våra högtider är det för många viktigt att köpa svensk mat.

Hallänningarnas favoriter på julbordet:

Brunkål 7%

Glögg 21%

Grönkål 26%

Julknäcke 19%

Julkorv 21%

Julmust 21%

Julostkaka 19%

Julvört 21%

Julöl 35%

Köttbullar 22%

Leverpastej 19%

Nötter 20%

Prinskorv 20%

Risgrynsgröt 21%

Rödbetssallad 21%

Rödkål 26%

Senap 21%

Sill och Ansjovis 21%

Sylta 15%

Torkad Frukt 21%

Ägg 21%

FAKTA

Regionsindelningar:

Region Syd, här ingår följande län: Blekinge, Skåne

Region Öst, här ingår följande län: Uppsala, Stockholm, Södermanland, Västmanland

Region Norr, här ingår följande län: Västerbotten, Norrbotten, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland

Region Väst, här ingår följande län: Värmland, Örebro, Dalarna, Halland, Västra Götaland                 

Region Sydost, här ingår följande län: Östergötland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland

Underlag: Försäljningsfördelning av julmat över landet, gäller hela dagligvaruhandeln 2017. Statistiken bygger på siffror från Nielsen, Svensk Dagligvaruhandel och Hemköps egen försäljning.             

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar