Laddar

”Det betyder inte att vi helt plötsligt ska bli FC Barcelona”

Det råder Silly season-hysteri i Sverige. Så även i Varbergs Bois. "Det gäller verkligen att använda huvudet", säger sportchefen Kujtim Bala.

delningar

Kujtim Bala, 27, är en upptagen man den här tiden av året. Telefonen går varm av idel samtal från spelare, agenter och journalister.

Det är nu som de svenska fotbollslagen rustar inför den kommande säsongen.

Ett slagkraftigt lag ska byggas, rätt spelare ska värvas in – och det, som i Varbergs fall, med små ekonomiska medel.

– Det gäller verkligen att använda huvudet, speciellt med tanke på vår ekonomiska situation, säger Kujtim Bala, ny sportchef i Varbergs Bois.

– Det är roligt men samtidigt väldigt slitsamt, säger han.

Varberg har tappat två nyckelspelare sedan förra säsongen. Stjärnmittfältaren Thomas Boakye, 24, har lämnat för Halmstads BK och viktige mittbacken Anton Liljenbäck, 22, har meddelat att han också går vidare i karriären.

På pluskontot finns än så länge fyra spelare.

+ Innermittfältaren Albert Ejupi, 25, från Kristianstad FC.

– En kille som vi tror kan axla innermittfältsrollen hos oss väldigt bra, kommenterar Kujtim Bala.

+ Yttermittfältaren Nahom Girmai, 23, från Kristianstad FC.

– En finurlig spelare med en fin fot. Vi tror och hoppas att han ska kunna utmana och slå sin gubbe. Kan användas på alla de offensiva positionerna.

+ Anfallaren Perparim Beqaj, 22, från Tvååkers IF.

– En spelare som vi hoppas ska kunna växla upp hos oss och bli en bra länk i vårt spel. Har en bra taktisk utbildning och grund från tiden i Halmstads BK.

+ Mittbacken Elmin Nurkic, 25, från norska Egersunds IK.

– En mittback med väldigt mycket erfarenhet.

+ Högerbacken Jakob Bergman, 21, från IK Sirius.

– En komplett ytterback som vi hoppas kunna ta stora kliv hos oss.

Dessutom hoppas Kujtim Bala ha klart med tre-fyra spelare till innan julledigheten.

– Vi ligger bra på det. Men sedan vill vi inte låsa upp oss för mycket heller, vi ska inte ha för bråttom. Vi räknar med cirka 15 namn med oss in i försäsongsträningen.

Ett mönster hos de spelare som värvats in är att alla har pratat väldigt gott om den ambition om spelfilosofi som presenterats för dem av Varbergs nya ledning (”Jocke” Persson, huvudtränare, Paul Olausson, assisterande tränare och Kujtim Bala, sportchef).

– Vi har en ambition om att styra matcherna nästa säsong. Det tror vi är rätt väg att gå. Vi vill bygga upp en egen identitet med ett eget spel, med bollskickliga spelare i laget. Det har vi försökt förklara för spelarna, säger Kujtim Bala.

Men än har inte den sista långbollen skickats på Påskbergsvallen.

– Det betyder inte att vi helt plötsligt ska bli FC Barcelona. Kommer det inte en enda långboll på en match så gör vi någonting helt galet. Det är också en taktisk del och det ena utesluter inte det andra. Men vi vill styra utgången av våra matcher och ta initiativ, säger Kujtim Bala.

 

Truppen Varbergs Bois (med kontrakt):  Joakim Lindner, Oliver Stanisic, Milos Vrajsko, Joel Palmquist, Isak Johansson, Erion Sadiku, Isac Skoog.

Utgående kontrakt: Peter Dahlberg, Eric Nilsson, Karl Söderström, Joakim Wulff, Christoffer Arvidsson, Gabriel Altemark Vanneryr, Peter Nyström.

Klara nyförvärv: Jakob Bergman (IK Sirius), Albert Ejupi (Kristianstad FC), Nahom Girmai (Kristianstad FC), Perparim Beqaj (Tvååkers IF) och Elmin Nurkic (Egersunds IK).

Klara spelarförluster: Anton Liljenbäck (klubb ej klar), Thomas Boakye (Halmstads BK).

Relaterade artiklar