Därför görs extra många poliskontroller just nu

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Polisen går ut med en varning på Facebook – det här ska du ha koll på.

11 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Veckorna före jul är det många festligheter som väntar. Dricker du alkohol till julbordet är det viktigt att du tänker på hur du tar dig hem efteråt.

Under vecka 50, mellan den 10 och 16 december har polisen extra fokus på nykterhet i trafiken, i samband med det går de nu ut med information på Facebook. Polisens huvudsyfte med trafikveckan är framför allt att uppmärksamma faran med att köra onykter.

– Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för eventuella medpassagerare och andra medtrafikanter. Därför ska man självklart låta bilen stå när man har druckit alkohol nu till julfirandet eller vid andra tillfällen, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polismyndigheten.

Varje år omkommer fler än 250 människor i trafiken och vid ungefär en tredjedel av alla dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man kombinerar alkohol och bilkörning.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Nykter trafik är en betydande grundbult i nollvisionsarbetet och därför mycket prioriterad. Att köra onykter är att utsätta både sig själv och andra för livsfara i trafiken. Att köra med 0,4 promille ökar dödsrisken 12 gånger och kraftigt berusade löper 1 300 gånger högre risk att omkomma, enligt polisen.

Upptäcker polisen berusade förare i trafiken så erbjuds dessa kontakt med vården. Detta är en del i metoden SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), ett samarbete mellan olika myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister. Tanken är att dessa ska få erbjudande om ett samtal med vården inom 24 timmar.

– Men ansvaret ligger på oss alla som medborgare, anhöriga eller vänner. Vägra åka med en onykter förare, säg ifrån och hindra andra från att köra påverkade, fortsätter Ursula Edström.

"Misstänker du att någon i din närhet kör berusad, tipsa polisen via 114 14. Vid pågående brott ring 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, färdvägar, tidpunkter med mera. Du kan vara anonym", skriver polisen på sin hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar