Laddar

Därför är skolor i Varberg bland de bästa i landet

Fem av landets tio bästa skolkommuner satsar på skolornas inomhusmiljö.

delningar

Ingen tillfällighet enligt Astma- och Allergiförbundet som menar att de kommuner som valt att förbättra barnens skolmiljöer också belönats med bättre skolresultat.

I ett pressmeddelande skriver de att man nu har gått igenom Lärarförbundets lista över landets bästa skolkommuner år 2017. Den listan har man sedan jämfört med branschorganisationen Svensk Ventilations lista över de kommuner som sökte det statliga bidraget för upprustning av skollokaler år 2015 till 2016.

Tittar man bland de tio högst rankade kommunerna i Lärarförbundets lista var det fem ut av dem som sökte just det statliga bidraget för upprustning av sina skollokaler. Nämligen Piteå, Grästorp, Lomma, Lund och Varberg.

– Naturligtvis är det många faktorer som bidrar till en bra skola, men även om just detta förhållande skulle vara en tillfällighet pekar fakta från andra källor åt samma håll, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Maritha Sedvallson syftar bland annat på forskning från Danmark. Forskning som visar att ökad friskluftstillförsel och sänkt temperatur i klassrummen kan ge en förbättring av elevernas prestationer i skolan.

– Skulle luftflödena fördubblas ytterligare i nivå med de som oftast projekteras vid nybyggnad av skolor i dag, handlar det om en förbättring av skolprestationerna på totalt 29 procent, säger Maritha Sedvallson.

Trots att det finns ett statligt stöd, för upprustning av skollokaler, att söka hos Boverket under år 2016 till 2018 är det få kommuner som gjort det. Enligt Astma- och Allergiförbundets undersökning till kommunpolitiker år 2017 är stödet även okänt för många kommuner.

Relaterade artiklar