Laddar

Då kan du se hur din bensin påverkar miljön – direkt vid pumpen

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Regeringen har under tordagen beslutat om en ny förordning.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under torsdagen beslutade regeringen om en ny förordning som innebär att konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung.

Kravet på bensinstationer kommer att börja gälla den 1 januari 2020.

Det innebär att alla leverantörer av flytande eller gasformiga drivmedel i framtiden ska ge översiktlig information om drivmedlens klimatpåverkan, råvaror och ursprungsländer direkt vid pump eller gasdispenser.

En sådan miljödeklaration ska även finnas på de laddstationer för el som finns uppställda hos dessa leverantörer.

- En grundprincip i miljöpolitiken är att det ska vara lätt att göra rätt. När miljöinformation om drivmedel blir tillgänglig kommer denna princip även gälla när man väljer bränsle, säger miljöminister Karolina Skog (Mp).

För att den administrativa kostnaden inte ska bli för stor för små leverantörer undantas dessa dock från informationskravet, enligt regeringen.

Det kommer därför vara frivilligt för leverantörer som levererar mindre än 1 500 kubikmeter flytande eller en miljon kubikmeter gasformiga drivmedel årligen.

Regeringsbeslutet är en del i arbetet om att bryta fossilberoendet och för att uppnå Sveriges mål om att minska transportsektorns utsläpp med 70 % till 2030, enligt regeringen.

Relaterade artiklar