Claes Malmberg intar scenen i Halland under sommaren

Spelar den alkoholiserade Jeppe i musikalkomedi: "Inte svårt att leva sig in i en sådan roll".

delningar

Han var pappa till Lotta på Bråkmakargatan och direktör Hugo "Råbiffen" Mytelius i under föreställningen Brännvin och FågelholkarFalkenbergs friluftsteater. Dessutom har han spelat i ett flertal musikalteatrar. I sommar står han på scenen i den nyrenoverade ladan på Tjolöholms Slott tillsammans med Marianne Mörck, där han spelar den alkoholiserade Jeppe i musikalkomedin ”Jeppe på berget”.

- Komedin bygger på Jeppe, alla vet att Jeppe super men ingen vågar fråga varför. Det handlar om makt och positioner i samhället och den känns aktuell nu med tanke på det som händer på Dramaten och allt, den ligger bra i tiden. Men i första hand är det en komedi, förklarar Claes Malmberg till 24Varberg.

Claes berättar att ”Jeppe på berget” är en gammal, klassisk pjäs som nu spelas som musikalversion i Sverige för första gången. Under sju veckor kommer skådespelarna att repetera innan föreställningen drar igång i ladan på Tjolöholms Slott.

- Det är en nyrenoverad lada, den är vacker och fin och passar bra till pjäsen. Den har tak men det blir ändå en utomhuskänsla, och man behöver inte oroa sig för att det regnar.

Hur är det att spela teater utomhus jämfört med inomhus?

- Det har ingen stor betydelse. Det som är bra är att publiken är lite mer avspänd. Är det första gången man går på teater blir man inte riktigt att man blir rädd för miljön, det är lite mer demokratiskt. Det blir inte lika pretentiöst och lite lättsammare stämning. Oftast är det också lite mer komedier eller lättare pjäser som spelas utomhus när det är sommar, så det är roligt.

Ser du några likheter mellan dig och Jeppe?

- Jo det gör jag, det är få roller där man inte ser några liknelser. Vi är sammansatta varelser och vi lever hela tiden med en liten inre kamp där man väljer sidor av sig själv. De lägsta sidorna kan komma fram, men det gäller att ha såpass mycket inre kontroll att de bättre sidorna kommer fram istället för de dåliga. Det är inte svårt att leva sig in i en sådan roll och hitta sidor av sig själv som är snarlika.

"Jeppe på Berget" visas på Tjolöholms slott på onsdagar till lördagar mellan den 11 juli till den 11 augusti.

Foto: Pressbild/ Werecki Promotion Company

FAKTA

Namn: Claes Malmberg

Yrke: Skådespelare

Bosatt: Båstad

Familj: Fem barn

Intressen: Handboll, fotboll och cykla

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.