Brottsduo terroriserade Varberg i månader – Så lyder deras dom

De dömda förekommer tillsammans i 40 avsnitt i belastningsregistret. Foto: Dennis Johansson/Pixabay

Männen slog en taxichaufför blodig och stal hennes bil. Den ena har även dödshotat en pappa och hans barn.

delningar

Under flera månader har två män i 24-årsåldern respektive 20-årsåldern gjort sig skyldiga till flera brott. Varbergs tingsrätt har tagit upp målet och nu har de båda fått sina domar.

De två första åtalspunkterna rör sig om en händelse som utspelade sig i början av september i centrala Varberg. De numera dömda männen ringde efter en taxichaufför som kom för att hämta upp dem. Taxichauffören har berättat i förhör att männen gav henne olika direktiv om platser hon skulle köra till, vilket gav henne känslan av att något inte stod rätt till. Till slut sa hon att de inte kunde fortsätta resan och då blev männen aggressiva. Den ena kastade sig fram och tog tag i bilnyckeln, varpå taxichauffören tryckte på larmknappen. Hon erbjöd att köra tillbaka dem till Varberg, då blev hon tillsagd att lämna bilen. En av männen försökte slita ut henne men säkerhetsbältet gjorde att hon satt kvar. Målsäganden började tuta och blev då slagen av en oöppnad burk i ansiktet samt fick flera hårda slag mot bröstet. Våldet fick henne att ramla ut ur bilen och de båda männen satte sig och körde iväg.

Den ena mannen erkänner att de försökte dra ut föraren ur bilen, men han nekar till att ha slagit henne. Den andra mannen säger att han inte minns något från den aktuella kvällen. Under utredningen har han dock identifierat sig själv på några av bilderna som utgör bevisningen och han motsätter sig inte faktumet att han hade kläder med förarens blod på sig när han sedan greps.

Tingsrätten anser att det inte råder något tvivel om att männen färdades i taxibilen. Den tekniska bevisningen kan dessutom styrka att taxichaufförens beskrivning av händelseförloppet är sanningsenlig. I utredningen har även två vittnen hörts, vilket stärker målsägandens berättelse ytterligare. Männen döms därför för våld mot tjänsteman och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. 20-åringen döms även för grov olovlig körning. Han hade dessutom en elpistol på sig när han greps, något han inte hade tillstånd till, därför döms han till ringa vapenbrott. De dömda ska betala ett skadestånd på 11 875 kronor till kvinnan.

Den 24-årige mannen har även gjort sig skyldig till olaga hot, ringa narkotikabrott och skadegörelse, brott han begick i juli. Han träffade då på sin mammas man vid deras hus. Mammans man, som är målsägande i fallet, berättar att 24-åringen blev våldsam och kastade en väska eller en påse mot honom samtidigt som han skrek dödshot. Målsäganden gick in i huset och hörde att 24-åringen skrek att han skulle: "komma ut så han kunde slå ihjäl mig" och "jag vet var dina barn bor, det är mitt kall på jorden att döda dig och dina barn". Under hoten höll den dömde en krossad glasflaska. När han inte kom in krossade han fönsterrutor på huset.

Utredningen bekräftar målsägandens berättelse. 24-åringen erkänner även att han gjort sig skyldig till skadegörelse och ringa narkotikabrott i samband med händelsen. Han åläggs att betala 7000 kronor till målsäganden.

Den 20-årige mannen förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret. I tingsrättens bedömning har man tagit hans ålder i beaktning och därför döms han till fängelse i ett år och nio månader. 24-åringen förekommer i 25 avsnitt i belastningsregistret och en del av brotten har har gjort sig skyldig till kommer att räknas med i domen. Därav uppmäts hans fängelsestraff till två år och två månader.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar