Bostadsmarknaden: Så har priserna förändrats under 2018

. - Foto: Petter Arvidsson

Svensk Mäklarstatistik har släppt sina senaste siffror över läget på bostadsmarknaden.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Både bostadsrätts- och villapriserna i riket har gått ned med -1 procent den senaste månaden.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna stått stilla medan villapriserna har gått ned med -3 procent. Det visar senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik

– Vi är vana vid att bostadspriserna i Sverige rör sig i en tydlig riktning och historiskt sett så har det varit uppåt. Nu är det lite annat läge där det svänger fram och tillbaka. Förra månaden var det svagt upp och nu är det motsatsen. Samtidigt gjorde vi fler bostadsaffärer i november i år jämfört med förra året. Det spretar och jag förstår att det kan vara svårt och förvirrande för konsumenterna, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Enligt Fastighetsmäklarförbundet har priserna utvecklats relativt starkt de senaste åren.

– Nu är det ungefär 3 år sedan trenden med kraftigt stigande bostadspriser bröts och ersattes av en mer dämpad prisutveckling. Sedan dess har bostadspriserna ändå utvecklats ganska starkt i reala termer om man tar hänsyn till att inflationen varit så låg, säger Erik Olsson, ordförande i Fastighetsmäklarförbundet.

Sett till de senaste tolv månaderna har bostadsrätterna gått ner med -2 procent i riket medan villapriset har stått stilla på 0 procent.

– Under första halvåret i år såg vi en avvaktande bostadsmarknad med relativt stillastående priser. Efter sommaren kunde vi se ett antal områden där priserna vände uppåt. Det mönstret ser nu ut att ha brutits och avslutningen av året har inletts med nedåtgående priser, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar