Laddar

”BoIS mötte sitt forna jag – och förlorade”

Spelarbetygen och fem spaningar efter premiärförlusten mot Örgryte.

delningar

Varbergs BoIS förlorade superettanpremiären hemma mot Örgryte IS med 0–2.

Här är 24Varberg.se:s fem tankar efter matchen:

Hemmasviten bröts – redan i premiären Det ska göra ont att komma till Påskbergsvallen. Så har det alltid varit och det är en av anledningarna till varför Varbergs BoIS har kammat hem oändligt med tajta, men livsviktiga poäng i bottenstriden på hemmaplan. Under säsongen 2017 förlorade laget exempelvis bara två matcher här. Men det finns också en skillnad mellan att spela hårt – och att spela fult. De ödesdigra minuterna som fällde BoIS föranleddes av två avgörande misstag som enkelt kunde undvikits. Först ger Albert Ejupi bort en klumpig frispark i ett farligt läge som resulterar i baklängesmål. Och bara minuter senare kapar Eddie Tran en Öis-mittfältare på bortaplan och får rött kort efter bara 30 minuter spelade. Onödiga satsningar i helt fel lägen.

Orutinen sken igenom …vilket absolut inte är konstigt. Varbergs BoIS har varit på ”loppis” – som Jocke Persson kallade det under upptaktsträffen – och hämtat in unga spelare från lägre divisioner på grund av en sträng budget. Att det finns potential hos de här spelarna har vi fått se under försäsongen och inte minst i cupmatcherna. Men i kväll fick vi se flera spelare få utlopp för sin stora energi på fel sätt (vårdslösa tacklingar), medan andra viktiga offensiva pjäser föll ur matchbilden och blev osynliga, kanske eftersom de blev tagna av stundens allvar.

Borde Teddy Bergqvist ha startat? Den stora anfallstalangen från Malmö FF spås få sitt stora genombrott i Varbergs BoIS i år – men det blir synnerligen svårt från bänken. Trots bevisad målfarlighet under försäsongen petades Bergqvist till förmån för anfallstrion Beqaj, Altemark-Vanneryr och Skoglund. Det är lätt att säga med facit i hand, men på grund av nollan i målkolumnen förväntar jag mig att Bergqvist får chansen från start i bortamatchen mot Norrby. Jag tror att targetplayern Altemark-Vanneryr hade mått bra av en utpräglad målskytt bredvid sig.

Mötte sitt forna jag – och förlorade De sista 60 minuterna av matchen är svåranalyserade eftersom Varbergs BoIS spelade med en man mindre på banan. Under de inledande 30 minuterna fick vi dock se BoIS spela precis som förväntat – med hög press och kortpassningsspel från målvakt upp till anfallare. Jag förstår att klubben har en ny, uttalad filosofi om att spela mer attraktiv fotboll än tidigare – men i dag såg det faktiskt aningen naivt ut. Örgrytes presspel gjorde det extremt svårt för BoIS i uppspelsfasen och ställde till med stora problem för hemmabacklinjena passningsfötter. Gräsmattans skick gjorde det nog inte heller lättare. I stället spelade Örgryte smart, satsade på fasta situationer (första målet) och med sylvassa omställningar (andra målet)…känner vi igen det?

Omgång 1 av 30 Det är precis som tränare Joakim Persson snackade om inför matchen – superettanpremiären är, trots allt, en match av 30. ”Det nya Varberg” är en process som måste få ta tid och ingen kan förvänta sig underverk direkt. Det kan vara tiderna brasklapp – men det är viktigt att sätta saker i perspektiv.

Spelarbetygen:

Matt Pyzdrowski 3 – Chanslös på målen. Felfri med fötterna och stod för två viktiga dubbelräddningar.

Jakob Bergman 1 – Hade ingen lycka alls i varken uppspelsfasen eller i sina offensiva räder.

Joakim Lindner 1 – Osäker i passningsspelet och stor markeringsmiss föranledde 0–1-målet.

Hampus Zackrisson 2 – En godkänd defensiv insats.

Oliver Stanisic 2 – Visade hjärta längs sin vänsterkant, utan att uträtta särskilt mycket.

Albert Ejupi (ut 67) 2 – Bra i närkampsspelet trots ett par klumpiga dueller. Kombinerade fint med ”Gabbe” vid ett tillfälle och var nära att rinna igenom.

Eddie Tran 1 – Vårdslös tackling på mittplan gav rött kort och försämrade BoIS chanser till poäng rejält.

Nahom Girmai 2 – Pigg offensivt, inledningsvis. Försvann ur matchbilden allt eftersom matchen pågick.

Perparim Beqaj 1 – Märkbart frustrerad över anfallsspelet och sin egen inblandning i det. Kom inte till sin rätt.

Gabriel Altemark-Vanneryr 2 – Viktig uppspelspunkt för Varberg. Kämpade, slet och öppnade upp ytor – som ingen lyckades utnyttja.

Albin Skoglund (ut 45) 1 – Ingen lyckad debut för nyförvärvet från just Örgryte, där han var utlånad under höstsäsongen. I långa stunder osynlig.

Inhoppare:

Zev Taublieb (in 45) 2 – Ett helt okej inhopp som gav nödvändig energi.

Teddy Bergqvist (in 67) 2 – Fick ett bra läge nästan direkt efter en fast situation. Har en kuslig förmåga att vara på exakt rätt plats när bollen dimper ner.

Övriga spelade för kort tid för att betygssättas.

Betygsskala: 5 – landslagsklass, 4 – mycket bra, 3 – bra, 2 – godkänt, 1 – underkänt

Relaterade artiklar