Boendekostnaderna ökar kraftigt i Halland

Foto: Mostphotos

"Helt orimligt att det skiljer hela 21 procent".

delningar

Den gemensamma kostnaden för uppvärmning, el, vatten och avlopp, och sophämtning har ökat markant i Halland mellan 2017 och 2018, vilket gör att boendekostnaderna ökar. I Halland har kostnaden ökat med sju procent, det är en procentenhet högre än för hela riket, där det ökat med 6,1 procent. Och den största anledningen för ökningen av boendekostnaderna är elpriset.

Sett till endast elnätspriset så ökade det med 7,5 procent i Halland, gentemot rikets 5,2 procent. Och det skiljer sig stort mellan kommunerna i länet.

– Med tanke på de orimliga höjningarna som skett hittills måste kostnaderna bromsas kraftigt framöver. Det är nu viktigt att de nya reglerna för elnätsföretagens intäktsramar verkligen får effekt till skydd för Sveriges konsumenter. De signaler vi fått om att elnätsföretagen kan ta ut ännu högre priser innan regleringen träder i kraft väcker oro, säger Jennie Wiederholm ordförande för Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Halmstad har det billigaste elpriset på 498 kr/månad, samtidigt som Hylte har det högsta på 634 kr/månad, något som Petra Lundh, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen region norra Skåne, tycker är orättvist.

– Det är helt orimligt att det skiljer hela 21 procent mellan dyraste och billigaste kommun. Hyresgäster och andra boende i Hylte får ju precis samma sak för pengarna som de får i Halmstad – men i Hylte tvingas de betala mycket mer. Ett väldigt orättvist system, berättar hon i ett pressmeddelande.

Även Falkenberg och Varberg har ett relativt lågt elpris, men aningen högre än Halmstad, med 512 respektive 524 kr/månad.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar