BILDEXTRA: Så blir nya utsiktstornet

Vinnaren av arkitekttävlingen är utsedd.

delningar

Skiss: White Arkitekter

Det blev den timglasformade byggnaden vid namn "Kärven", helt byggd i trä, som vann tävlingen om hur det nya utsiktstornet ska se ut. Platsen blir vid Naturum i det framtida naturområdet i Getteröns naturreservat. Det var White Arkitekter som stod för det vinnande bidraget.

– Vi är givetvis jätteglada att Varberg ser att just vårt förslag har alla de kvaliteter som krävs för att vara en framtida symbol för Getteröns naturreservat, säger Ulla Antonsson, en av arkitekterna i tävlingsteamet, i ett pressmeddelande.

Det tolv meter höga tornet består av 140 träribbor som tillsammans formar en tredimensionell väv. Arkitekterna menar att silhuetten ska ge formen av ett timglas "vilket ger tornet en tydlig och igenkännbar karaktär".

– Med tanke på de ekologiska utmaningar som vårt samhälle står inför är vi extra stolta över att få bidra till utvecklingen där en av 1900-talets deponier omvandlas till en ekologiskt hållbar plats med ett byggnadsverk som sätter människan i direkt kontakt med naturen, säger arkitekt Mattias Lind.

Det närmaste åren ska Varbergs kommun täcka Lassabackadeponin med tätskikt och jordmassor från projekt Varbergstunneln. Det blir ett helt nytt naturområde med "böljande landskap" och en blandning av olika naturtyper. Man hoppas det ska locka olika växt- och djurarter.

Juryn ansåg att "Kärven" hade en enkel och spännande form samt att träribborna passade in i omvigningen.

- Med sin timglasformade siluett har Kärven potential att bli ett unikt landmärke i Varberg. Utsiktsplanets storlek ger många möjligheter och har störst mervärde för besökarna utav de tre förslagen, säger Cecilia Frederiksen, stadsträdgårdsmästare och ordförande i juryn.

Sedan tidigare är det klart att White Arkitekter även har formgett hur stadens nya vattentorn ska se ut.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar