Beskedet: Varberg får 9,5 miljoner i bidrag för att bygga bostäder

Ann-Charlotte Stenkil, bostäder Varberg. Foto: Viktoria Andersson

Boverket har betalat ut ett statsbidrag och kommunerna i Halland har sammanlagt fått drygt 49 miljoner kronor för att bygga 2346 nya bostäder. "Vi är jätteglada", säger Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande.

delningar

Regeringen har infört ett statsbidrag till kommuner för att öka bostadsbyggandet i kommunerna. Anledningen bakom är befolkningsökningen och nyanlända samt det ökade behovet av bostäder. Det är boverket som har hand om bidraget och det kunde sökas från den 1 augusti till den 1 oktober i år. Årets medel som är på hela 1,395 miljarder kronor har nu fördelats och betalats ut till de sökande.

I Hallands län har fem av kommunerna sökt statsbidraget. Enligt redovisningen till Boverket ska 2346 nya bostäder byggas i Halland, och totalt har kommunerna Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Laholm och Varberg fått ett stöd på drygt 49 miljoner kronor (49 168 070 kronor). Hylte är den enda kommunen i Halland som inte har fått något bidrag, vilket beror på att de inte har sökt något.

Varberg har gett startbesked till 524 bostäder under det senaste året, och har blivit beviljade 9 560 758 kronor i statsstöd för bostäder.

– Det är roligt att vi har fått ta del av bidraget, och det är väldigt välkommet, säger Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter;

– De här pengarna kommer inte bli öronmärkta, men vi har oktoberuppföljning nu och byggnadsnämnden flaggar för underskott, så det passar bra att fylla en del i det hålet. Pengarna är inte anvisade just för byggnadsnämnden men de har haft ett tufft år, så det passar bra att få bidraget, säger hon.

234 kommuner har ansökt om statsbidraget för 2018 och samtliga kommuner som har sökt bidraget har nu fått stöd för ökat bostadsbyggande. För att få ta del av byggbonusen behöver kommunerna bland annat ha en aktuell översiktsplan och aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

– Pengarna ska användas i år och vi har redan gjort en hel del insatser för att förbättra bostadssituationen. Vi har gjort en del snabba paviljonglösningar med ombyggnationer till genomgångsbostäder för de nyanlända, men det är ju inte allt byggande vi satsar på. Vi jobbar målmedvetet för att ordna bostäder för de trångbodda eller nyanlända och vi har arbetat målmedvetet med detta i flera år, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Även i år har intresset för statens stöd till bostadsbyggande ökat i Sverige och det är tredje året som bidraget betalas ut. Intresset från kommunerna att söka det statliga stödet för att kunna bygga fler bostäder har ökat från 114 sökande 2016 till 204 sökande 2017 och 234 stycken 2018.

– Vi har fått ungefär samma summa varje år, så vi är välförsedda. Det blir runt 10 miljoner för tredje gången. Det är en del krav som ställs för att man ska kunna ta del av statsbidraget. Första året var de inte så många som sökte eftersom de inte hade den uppdaterade översiktsplanen som man var tvungen att ha, men det har vi haft i Varberg. Sedan handlar det om en kombination av att vi växer och har tagit emot nyanlända. Vi har det ändå tufft med bostadsbrist i Varberg. Det här är stora pengar. Vi är jätteglada att vi fick tilldelning, berättar Ann-Charlotte Stenkil.

I år delar alla sökande på regeringens byggbonus eftersom kriterierna har uppfyllts av samtliga kommuner som sökt. De kommuner som är med och delar på bidraget har i år gett startbesked till totalt 65 462 nya bostäder.

– Hur det blir med bidraget åren framöver vet ju ingen. Just nu är det väntläge, eller vakuum, i Riksdagen. Det handlar om vilken regering det blir och vilka insatser de väljer att göra för kommunerna. Men, oavsett färg på regering så har man insett att kommunerna har det tufft, så oavsett färg blir det en hel del satsning på kommunerna. Mer vet vi inte i dagsläget, säger Ann-Charlotte Stenkil.

FAKTA

Beviljade ansökningar 2018, Hallands län:

Falkenberg 395 bostäder, 7 505 883 kronor

Halmstad 730 bostäder, 16 241 676 kronor

Kungsbacka 425 bostädet, 10 926 863 kronor

Laholm 272 bostäder, 4 932 890 kronor

Varberg 524 bostäder, 9 560 758 kronor

Källa: Boverket

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar