Beskedet: Nu kommer sommaren till Halland

Den meteorologiska sommaren har redan inträffat i vissa delar i länet.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

När dygnsmedeltemperaturen varit tio grader eller högre under fem dygn i rad har den meteorologiska sommaren infunnit sig första dagen av dessa dygn. Skulle det bli lägre temperaturer igen, räknas det fortfarande som sommar.

- Våren måste ha kommit innan den gränsen. Det kan inte gå direkt vinter till sommar, förklarar Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

I Halland inträffade den meteorologiska sommaren på mätstationerna vid Torup i Hylte och vid Kjällsjö i Falkenberg den 18 april. Vid mätstationen i Nidingen i Kungsbacka anlände den meteorologiska sommaren den 21 april i år.

- Det är tidigt, men så har det varit tidigare år med. År 2014 inträffade den meteorologiska sommaren den 19 april på vissa håll och år 2011 inträffade den den 12, 18 och 19 april. Vanligtvis det brukar vara i slutet på april och i början på maj, säger Moa Hallberg.

I fjol kom den meteorologiska sommaren till Halland 5 maj. I hela Halland har det nu varit en dygnsmedeltemperatur på tio grader eller högre under fyra dygn i sträck. Moa förklarar att SMHI mäter dygnen mellan klockan 19.00-19.00. Så om det blir någon meteorologisk sommar för hela Halland, vet SMHI efter klockan 19.00 på fredagen.

- Redan nu ligger temperaturen i Halmstad, Ullared och andra platser på 10-12 grader. Stiger temperaturen mot 20 grader så lär det blir en meteorologisk sommar idag, säger Moa Hallberg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar